När normerna förändras, del 68: Det nya normala

För några år sedan hade ett dubbelmord varit jättestort – nu upplever jag att det ses som mer av en vanlig händelse. (kammaråklagare Maria Hävermark)

Rapporter om fotbollsträningar som ställs in av rädsla för att ungdomarna ska råka illa ut på väg till eller från träning. Föräldrar som accepterat att deras barn bär skyddsväst. Barn som inte får leka ute. Det är några bilder av ett Sverige där skjutningar blivit en del av vardagsbilden. (journalist Fredrik Sjöshult)

Tre skjutningar och två döda under samma kväll – nyhetsrapporteringen om skjutningarna rullar på men de politiska reaktionerna uteblir. (journalist Katrin Krantz)

Ribban har höjts, så är det. Nu räcker det inte med ett dubbelmord för att vi ska reagera. När två barn skadades reagerade vi men vad krävs nästa gång? Ett spädbarn? Eller fem skjutna? (kriminolog Manne Gerell)

Människors rädsla och otrygghet dominerar numera samhällsdebatten. Sverige har blivit ett europeiskt undantag där polisen tycks stå maktlös när unga män skjuter med automatvapen, tonårspojkar kastar handgranater och oskyldiga dödas. (kriminalreporter Lasse Wierup)

Man blir lite orolig, men tyvärr är man van. (Person bosatt i Biskopsgården kommenterar en skottlossning i GP)

Jag såg Mikael Damberg i Agenda i går. Jag misstror inte hans intentioner. Men det är uppenbart att regeringen kört fast. Bara timmar efter hans framträdande har det skjutits på fyra platser i Stockholm. (Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell)

Den ökningen som Sverige uppvisar går inte att observera någon annanstans i Europa. (Klara Hradilova Selin, utredare på Brå angående antalet skjutningar i Sverige)

Sveriges huvudstadsregion går inte längre att känna igen. (finansregionråd Irene Svenonius angående gängvåldet i Stockholm)

Anställda inom sjukvården riskerar att drabbas av diverse hälsoproblem efter att beskådat följderna av otaliga avrättningar, skjutvapenvåld, syraattacker samt sprängningar. (Krönikör Henrik Johansson i Dagens Medicin)

I aldrig tidigare skådad omfattning har vi sett skjutningar och grov brottslighet så öppet i vår stad. (Mikael Oscarsson i Upsala Nya Tidning)

Men det känns som att det sker var och varannan dag. Människor som kommer hit är bekymrade och har ett stort behov av att prata. (Petra Söderberg, volontäransvarig i Gottsunda kyrka angående skjutningar i området)

Det kommer hela tiden nya mord, mordförsök och sprängningar att prioritera mellan. Att få ihop ett helt utredningsteam till varje grovt våldsbrott går inte i dag, för vi räcker inte till. (kriminalkommissarie Fredrik Gårdare)

Sverige i topp med dödsskjutningar i Europa (rubrik i Svenska Dagbladet maj 2021)

Var och varannan dag hör vi om skottlossningar. (programledare Anna Hedenmo i Agenda)

Vi sitter i skiten och kommer inte att bli av med gängen. (Sociolog Maria Wallin)

Risken är betydande att Sverige har förändrats permanent. Det är inte säkert att våra utsatta områden kan förvandlas till blomstrande närförorter. Vad säger att de inte snarare utvecklas till favelor? (journalist Per Gudmundson)

En reaktion på ”När normerna förändras, del 68: Det nya normala

  1. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
    Så blir det när man överlåter besluten på politiker som EJ har den kunskap som krävs.
    Kanske också att de misslyckats i sin strävan för det ”mångkulturella samhället” men inte vill ta konsekvenserna därav.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s