Svenska sägner, del 8: Tjuvajösses håla

Utanför Eksjö i Småland finns bergsklyftan Skurugata, där väggarna reser sig tvärbrant på båda sidor. Nere på klyftans botten går det att krypa in mellan några klippblock och ta sig ner i en grotthåla. Denna grotta, sägs det, ska en gång ha varit tillhåll åt en mycket listig tjuv, som kommit att kallas Tjuvajösse.

När Tjuvajösse levde är det ingen som riktigt vet, men det kan vara hundra år sedan eller mer. Till hans specialiteter hörde att stjäla mjölsäckar och han höll noga uppsikt över omgivningens gårdar för att kunna räkna ut när det var bäst att ge sig ut på rövarstråt. Han stal aldrig säd, utan väntade tills den blivit mald. På så vis slapp han både arbete och kvarntull. Han var också skicklig på att hålla sig undan och det ryktades att han stod i förbindelse med skogens troll, som lärt honom att förvända synen på människor.

Vid ett tillfälle gillrade ortsborna en fälla för att få veta vart mjöltjuven tog vägen med sitt stöldgods. En säck placerades lättåtkomligt när ett mäldlass skulle gå och i säckens ena hörn gjordes ett litet hål. Tjuvajösse lät sig luras och bar iväg med säcken, varpå ortsborna sedan kunde följa ett mjölspår hela vägen till hans grotta. En modig dräng åtog sig att gå ner i hålan för att göra upp räkningen med tjuven och lät sig firas ner med ett rep. Hans kompanjoner väntade sedan på honom i flera timmar, men drog sedan upp repet för att se vad som hade hänt. Någon dräng hängde emellertid inte kvar i andra ändan och han sågs aldrig mer till. Därefter var det ingen som vågade fortsätta söka efter Tjuvajösse och hålan lämnades ifred.

Tjuvajösse finns nu inte längre kvar, men en lokal sägen gör gällande att hans bössa fortfarande ligger gömd någonstans i grottan. Därför kan det vara värt att göra en tur till Småland och ta sig ner i grottan i Skurugata, för den som hittar bössan ska få stor tur och framgång i livet.

Källor:

https://visiteksjo.se/artikelarkiv/upplev/skurugataochskuruhatt.5.52f320d9162c6473730178e9.html

https://www.lansstyrelsen.se/jonkoping/besoksmal/naturreservat/skurugata.html

https://sv.wikipedia.org/wiki/Skurugata_naturreservat

Information har även inhämtats vid besök i Skurugata.

3 reaktioner på ”Svenska sägner, del 8: Tjuvajösses håla

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

  2. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s