Nordisk folktro, del 35: Draken

Drakar och drakliknade väsen finns inom mytologi och folktro i stora delar av världen. I Norden har draken emellertid tagit sig lite speciella uttryck. Under vikingatiden kunde skeppen utsmyckas med ett drakhuvud i stäven och inom nordisk mytologi förekom drakar i form av monstruösa jätteormar. Liknande drakormar tog sedan plats i folktron under namnet lindorm eller hjulorm. Som sådana kom de även att befolka våra svenska folksagor.

Drakar försedda med fötter, klor och vingar finns skildrade i nordisk konst sedan början av medeltiden, inte minst i våra svenska kyrkor. Drakar omnämns i Bibeln och i den kristna traditionen sågs draken ibland som en symbol för djävulen. Helvetets port kunde avbildas som gapet på ett drakhuvud och skildringar av ärkeängeln Mikaels strid mot en drake var vanliga inom kyrkokonsten.

Länge betraktades drakarna som verkliga djur. I bestiarier från medeltiden skildras drakar med samma självklarhet som hundar, getter och elefanter. Skelettfynd efter valar och utdöda djur sågs som bevis för deras existens. När vetenskapsmannen och kyrkoherden Sigfridus Aronus Forsius skrev den första svenskspråkiga läroboken i naturalhistoria 1611 konstaterade han: ”Draken är ett stort ohyr, styggeligt, vanskapeligit, och förgiftigit”. Så sent som 1883 publicerade etnologen Gunnar Olof Hyltén-Cavallius en bok med namnet Om draken eller lindormen, där han sammanställt en rad vittnesmål från människor som sett vidundret. Själv betraktade han uppgifterna som trovärdiga och lät utlysa en belöning till den som lämnade en lindorm på hans gård, död eller levande.

Inom folktron tänktes drakarna ofta ha magiska egenskaper och kunde orsaka människor både lycka och olycka. I många fall sades de ruva på skatter, som hölls gömda i jordhålor eller stenrösen. Draken ansågs ibland ha uppstått ur själen efter en girig människa, som fortsatte bevaka sina rikedomar efter döden. Den som fått reda på var en drakskatt fanns gömd och ville hämta den gjorde bäst i att ge sig dit i skydd av nattens mörker. Det gällde emellertid att hålla sig lugn, för rädsla kunde få draken att ana oråd och komma farande. I sägnerna berättas att drakarna ibland lade ner sin skatt i en bäck för att tvätta den, men då skyddade skatten genom att ge den utseendet av gamla löv och annat skräp. Den som av någon anledning fick med sig skräpet hem kunde sedan förvånas över att det förvandlades till guld och silver.

I folklivsarkiven finns många nedtecknade berättelser om drakar runt om i Sverige. I vissa fall beskrivs att de kunde flyga och att betraktaren uppfattade dem som en eldsvans på himlen, kanske liknande en meteorit. Andra drakar var osynliga och kunde endast förnimmas av människor med övernaturliga förmågor. Ibland berättas om drakar som kläckts ur tuppägg. Drakungar som kommit till på detta sätt ansågs vara särskilt hänsynslösa och grymma.

Sagt om draken

Det fanns en drake intill Dyrosten i Hyssna. Där är ett högt berg. En skytt fick se honom ligga där och sova, då sköt han på honom. Draken försökte flyga upp, men det gick inte. Han ramlade nedför berget och blev liggande nedanför. Han liknade en orm men hade både vingar och fötter. Han lukta’ så illa, så att folket fick ta en annan väg, när de skulle till kyrkan.

 Carl-Martin Bergstrand, Västgötasägner. Göteborg 1944

Fotnot: Bilden överst visar en målning från 1756 i Fullösa kyrka, där en drake hjälper djävulen att plåga människor som hamnat i helvetet. Den nedre bilden visar en dopfunt från 1100-talet i Skälvums kyrka.

Tryckta källor:

Egerkrans, Johan (2013), Nordiska väsen, B. Wahlströms

Henrikson, Alf; Törngren, Disa; Hansson, Lars (1981), Hexikon, Bra Böcker

Schön, Ebbe (1998), Svensk folktro A-Ö. Hur vi tänkt, trott och trollat, Prisma

Swahn, Jan-Öyvind (1964), Häxor, tomtar, jättar och huldror. Livfullt återberättade svenska folksägner, Bonniers

Otryckta källor:

https://www.isof.se/lar-dig-mer/kunskapsbanker/lar-dig-mer-om-vasen-i-folktron/vasengalleriet/drake

http://runeberg.org/wefolkdik2/0312.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s