Dags att tänka till

Sverige är ett land som på kort tid har förändrats genomgripande och idag tampas med problem som närmast var otänkbara för 20 år sedan. Större delen av dessa problem, får vi nog lov att konstatera idag, beror på en ogenomtänkt strävan efter ett mångkulturellt samhälle i kombination med en lika oöverlagd och illa förberedd mottagning av migranter från väsensskilda kulturer.

Misslyckandet och mångkulturens alla avigsidor tecknar sig nu ständigt allt tydligare. Klankultur, gängvåld, dåliga skolresultat och kvinnoförtryck frodas i förorterna, samtidigt som kriminella nätverk äter sig in i välfärdsstatens system och undergräver samhällets grundläggande funktioner.

När verkligheten nu inte låter sig förnekas längre har de politiska vindarna så sakteliga börjat vända. Men det går trögt och den deletära samhällsutvecklingen relativiseras och förminskas ännu i hög grad av landets styrande skikt. I omvärlden uppmärksammas händelseutvecklingen dock med större klarspråk. Ett exempel är en artikel som nu publicerats i Tysklands största tidning Bild. Under rubriken ”Sverige är det farligaste landet i Europa” konstateras bland annat att det före detta nordiska föregångslandet sedan 2005 har förvandlats till en mardröm och att antalet mord stadigt ökar i Sverige, samtidigt som det minskar i resten av Europa.

Det är inte rolig läsning och skildringen gör ont för den som minns ett Sverige som en gång gick att känna stolthet över. Ändå är det viktig läsning – problem som förnekas blir inte lösta. Om kursen ska kunna läggas om måste vi våga försöka förstå orsakssambanden och ifrågasätta föreställningen om det mångkulturella samhällets välsignelser. Vad är det egentligen som talar för att kulturer med inkompatibla grundvärderingar skulle kunna skapa ett stabilt samhälle? Vilka lagar ska råda när det saknas en grundläggande samsyn kring rätt och fel? Kan vi nu, när vi med all önskvärd tydlighet ser effekterna av den förda politiken, våga fråga oss om mångkultur verkligen är så bra? Och om vi inte gör det, hur kommer då framtiden att se ut?

Läs mer:

https://www.bild.de/news/ausland/news-ausland/schweden-ist-gefaehrlichstes-land-europas-78054592.bild.html

TILLÄGG 2021-10-29: Bilds artikel har inte fått något större utrymme i svensk media, men Expressen har lyft frågan. I sin artikel låter de kriminolog Manne Gerell uttala sig om den svenska brottsutvecklingen. Han förklarar att den kan bero på ”slump”, men att den också kan vara ”ren otur”:

https://www.expressen.se/nyheter/tysk-tidning-sverige-ar-europas-farligaste-land/

2 reaktioner på ”Dags att tänka till

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s