Klenoder ur vårt kulturarv, del 18: Skaramissalet

20210813_141832

I Norden finns en lång tradition av att rista budskap i sten, ben och trä. Böcker så som vi tänker oss dem idag, där texten nedtecknats på ihopsatta ark, började dyka upp i Sverige först när kristna missionärer sökte sig till Norden i början av medeltiden. Med sig hade de Biblar, postillor och böneböcker, som tog plats i nyetablerade kloster och kyrkor. Den äldsta bevarade boken i Sverige är det så kallade Skaramissalet från 1100-talet, som tidigare fungerat som mässbok i Skara domkyrka.

Skaramissalet är en handskrift på latin, där innehållet utgörs av böner, sånger, evangelietexter och epistlar. Boken är ett så kallad fullmissale, vilket innebär att den innehåller både sång- och textpartier för en hel högmässa. Ursprungligen har boken haft runt 300 pergamentsblad, av vilka 44 blad (88 sidor) återstår. Den är gjord av skinn och konstnärligt utformad med jämna bokstäver och sirliga nottecken. Begynnelsebokstäverna är vackert färgade och texten illustreras med två helsidesbilder av korsfästelsen och Guds välsignelse av världen. Att döma av skriftens utformning har boken nedtecknats av två personer med likartad handstil.

bild Skaramissalet

Mycket talar för att missalet ursprungligen tillverkats i norra Frankrike och exakt när det fördes till Skara är okänt. Bokens ålder sammanfaller dock väl med domkyrkans invigning, varför den kanske tagits fram speciellt för denna händelse. Någon gång på 1200-talet har missalet delats upp i två volymer och försetts med skinnklädda träpärmar av ek. Med hjälp av årsringsdatering har det kunnat fastställas att pärmarna tillverkades vid 1200-talets mitt eller något senare. Det har också gått att avgöra att ekarna har vuxit i trakten runt Skara.

Skaramissalet fortsatte användas av prästen i domkyrkan fram till 1527 och var således i bruk under närmare 400 år. I och med reformationen förlorade det emellertid sin betydelse och vad som sedan hände med det är oklart. Först 1748 dyker boken upp ur gömmorna, då den omnämns i en förteckning över biblioteksböcker.

Idag finns den 900 år gamla boken att beskåda på Västergötlands museum. Med sitt innehåll utgör den en unik illustration av det medeltida kyrkolivet och den mässordning som människor deltog i under flera sekler. För den som vill studera missalets innehåll lite djupare finns en nyutgåva i faksimil med tillhörande kommentarer av Christer Pahlmblad från 2006. Boken går att köpa på Gamla Biblioteket mitt emot Skara domkyrka samt Turistbyrån i samma stad.

Källor:

https://blog.svd.se/historia/2012/09/23/sveriges-aldsta-bocker/

http://www.skarastiftshistoriska.nu/store/products/skaramissalet/

https://www.svd.se/ett-titthal-in-i-aldre-medeltid

https://sv.wikipedia.org/wiki/Skaramissalet

https://www.vastsverige.com/skara/produkter/gamla-bibliotekets-utstallningar/

Information har även inhämtats vid besök på Västergötlands museum

En reaktion på ”Klenoder ur vårt kulturarv, del 18: Skaramissalet

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s