Nedslag i nordisk mytologi, del 36: Dvärgen Andvare och ringen Andvaranaut

I den nordiska mytologin berättas om forsen Andvare, där en dvärg vid samma namn håller till. I forsen har han gömt undan en guldskatt, som han bevakar noga. Han lämnar sällan vattnet och försörjer sig genom att skifta hamn till gädda för att jaga fisk. Av alla guldskattens föremål aktar han särskilt ringen Andvaranaut, som han är mycket fäst vid.

Till Andvareforsen kom en gång asagudarna Oden, Loke och Höner, då de var ute på resa. De var hungriga och letade efter bytesdjur att göra en måltid av, när de fick se en utter som satt och åt lax vid vattenbrynet. Loke lyckades döda uttern genom att slänga en sten mot den och asarna tillagade sedan köttet. När de ätit färdigt och skulle gå tog de med sig utterskinnet i sin packning.

En stund senare började det skymma och asarna beslöt att söka natthärbärge hos den trolldomskunnige Reidmar, vars gård låg i närheten. Utan att ana oråd visade de honom utterskinnet, varpå Reidmar bleknade – han kände igen uttern som sin son, som i en utters skepnad brukade bege sig till forsen för att jaga. I vredesmod lät Reidmar sina båda andra söner, Regin och Fafne, binda asarna och hålla dem fångna. Som villkor för frigivning krävde han att de skulle de fylla hela utterskinnet med guld, så att inget av skinnet syntes.

Asarna visste inte riktigt hur de skulle få tag på allt guld som krävdes, men enades slutligen om att försöka tvinga till sig Andvares skatt. Loke sändes iväg för att utföra uppdraget. Han bedömde att enklaste sättet att komma åt skatten var att fånga Andvare när denne hade förvandlat sig till gädda. Därför begav han sig först till havsgudinnan Ran för att låna ett fiskenät.

Planen lyckades. Andvare fastnade i nätet och Loke begärde att få guldskatten i lösesumma för att släppa honom fri. När Loke plockade ihop alla guldföremål såg han emellertid att Andvare försökte smussla undan en guldring, varpå han krävde att få även denna. Andvare uttalade då i hemlighet en förbannelse över ringen, så att alla dess kommande ägare skulle råka i olycka och dö en ond död. Loke, som misstänkte att ringen var något speciellt, bestämde sig för att försöka behålla den.

Med hjälp av Andvares skatt fyllde asarna utterskinnet med guld, men när de var klara stack fortfarande ett morrhår upp. Loke fick då lov att använda ringen till att täcka över det sista håret. Så blev Reidmar en mycket förmögen man, utan att veta att han samtidigt dragit en förbannelse över sig. Skatten ledde senare till stridigheter mellan honom och hans söner och orsakade samtligas död.

Fotnot: Berättelsen om Andvare och hans ring utgör upptakten till sagan om Sigurd Fafnesbane (Sigurd drakdödaren). Bilden ovan visar en detalj ur runstenen Drävlestenen i Uppland, som skildrar motiv ur sagan. Till vänster ses Andvare springa iväg med ringen Andvaranaut i ena handen.

Foto: Bengt A Lundberg / Riksantikvarieämbetet, CC BY 2.5 https://creativecommons.org/licenses/by/2.5, via Wikimedia Commons

Tryckta källor:

Anders Baeksted (1984), Nordiska gudar och hjältar, Forum

Hultkrantz, Åke (1991), Vem är vem i nordisk mytologi? Gestalter och äventyr i Eddans gudavärld, Rabén och Sjögren

Otryckta källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Andvare

En reaktion på ”Nedslag i nordisk mytologi, del 36: Dvärgen Andvare och ringen Andvaranaut

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s