
På svtplay.se visas nu dokumentären Världens historia: Vikingarnas arv i två delar. I dokumentären skildras hur nordborna under vikingatiden gav sig ut på långväga resor, som i förlängningen fick avgörande betydelse för Europas historiska utveckling. För att vara en historisk dokumentär som beretts plats i svensk statstelevision är anslaget ovanligt opolitiskt och vikingatiden skildras på ett intresseväckande sätt. Flera historiker och forskare återger olika perspektiv på händelseutvecklingen och beskriver tillsammans de omvälvande förändringar som följde i kölvattnet av vikingarnas handels- och erövringståg.
I den första delen berättas om vikingatidens upptakt och genomslag. Den nydanande skeppsbyggartekniken skildras, liksom det samhälle där nordbornas vikingatida kultur utvecklades. Det görs också försök att förstå och förklara den mentalitet som låg bakom de dristiga utfärderna, även om man inte går på djupet. De plundringståg som under århundraden satte skräck i den europeiska befolkningen beskrivs, men vikingarnas mer diplomatiska och adaptiva sidor lyfts också fram. Viss tonvikt läggs vid erövringen av den del av Frankerriket som kom att bli Normandie (”Nordmannens land”). Här bosatte sig vikingarna permanent, lärde sig språket, tog till sig kristendomen och blev en integrerad del av befolkningen, trots att de utgjorde regionens ledande skikt.
Del två fokuserar på slaget vid Hastings år 1066, som ibland betraktas som vikingatidens avslut. På slagfältet möttes hertig Vilhelm av Normandie (senare kallad Vilhelm Erövraren) och den engelske earlen Harald Godwinsson. Båda var vikingaättlingar och gjorde anspråk på den engelska kronan. Vilhelm gick segrande ur striden, vilket gjorde honom till härskare över både England och Normandie. Vid hans död tog hans båda söner över varsin landsdel. Under denna tid upphörde vikingatågen; vikingarna hade gått från att vara fruktade plundrare och handelsresande till att bli regenter med inflytande i stora delar av den europeiska aristokratin.
För den som har intresse för nordisk historia är den här dokumentären väl värd att ta del av. Perspektiv som sällan synliggörs i svensk historieskildring bereds plats och även den som tidigare intresserat sig för ämnet kan få med sig nya tankar. Dokumentären går att se fram till nästa höst och går att hitta här:
Reblogga detta på ulsansblogg.
GillaGilla