Kulturhistoriska sevärdheter, del 58: Mjösjöns skeppssättning

Bland de fornnordiska gravtyperna utgör stenkretsarna ett framträdande inslag. En variant är skeppssättningen, där stenblocken arrangerats för att bilda formen av en båt. Ofta, men inte alltid, är skeppssättningarna placerade i anslutning till forntida gravfält och i vissa fall är graven placerad inuti själva skeppet. Förmodligen tänktes skeppet underlätta den dödes resa till dödsriket.

I Norden finns över tusen kända skeppssättningar, varav de flesta är resta i södra Sverige. Majoriteten är daterade till järnåldern, framför allt vendeltid och och vikingatid. Det finns emellertid skeppssättningar som härrör från bronsåldern och till denna ovanligare kategori hör en skeppssättning vid Mjösjön utanför Umeå. Den utmärker sig även genom sitt geografiska läge – ingen annan skeppssättning är belägen lika långt norrut.

Mjösjöns skeppssättning är 16 meter lång med extra höga stenar i för och akter. De ingående stenblocken har placerats tätt, vilket är utmärkande för bronsåldersskeppen. Runt skeppet har ytterligare stenar lagts upp för att bilda en plattform. Förutom skeppssättningen finns två rösen och en enklare stensättning i närområdet, samtliga från bronsåldern. När gravarna byggdes låg området vid havskusten, men landhöjningen har gjort att de nu befinner sig flera kilometer inåt land.

Både det ovanliga skeppet och det vackra läget vid vattnet gör Mjösjöns fornminnen väl värda att besöka. Platsen kan vara svår att hitta, då det finns hela tre sjöar med namnet Mjösjön utanför Umeå. Den rätta sjön är den som ligger sydost om staden, mellan Umeå och Holmsund.

Tryckta källor:

Ohlmarks, Åke; Baehrendtz, Nils Erik (1999), Svensk kulturhistoria: svenska krönikan, Forum

Thaning, Olof (red.1982), Sverigeboken, Det Bästa

Otryckta källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Skeppss%C3%A4ttningen_vid_Mj%C3%B6sj%C3%B6n

Information har även inhämtats från de skyltar som står uppställda vid Mjösjön.

2 reaktioner på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 58: Mjösjöns skeppssättning

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

  2. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s