Klenoder ur vårt kulturarv, del 19: Kalvträskskidan

Foto: moralist, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

På Västerbottens museum förvaras världens äldsta kända föremål kopplat till skidåkning. Även om jämförelsen haltar brukar det ofta påpekas att den så kallade Kalvträskskidan är äldre än Egyptens pyramider. Den är dessutom ett av världens äldsta bevarade träföremål. Nedan berättas dess historia.

På hösten 1924 höll tre män på att dika ut ett våtmarksområde utanför byn Kalvträsk i Västerbotten när de plötsligt stötte på några träföremål 1½ meter ner i marken. Av formen kunde de se att träbitarna var ett par skidor och i anslutning till dessa låg en skidstav formad som en skovel. Av utformningen förstod de att skidorna var mycket gamla och försökte hantera dem med försiktighet, men den ena skidan gick ändå i bitar när den skulle tas upp. Fyndet stuvades sedan undan i ett uthus och lämnades påföljande år till länsmuseet, där den intakta skidan kom att kallas Kalvträskskidan.

Att datera Kalvträskskidan visade sig till en början vara svårt. Utifrån pollenanalyser och undersökningar av torv från fyndplatsen troddes skidan till en början vara 4000 år gammal, vilket i och för sig var imponerande. När mer moderna metoder med dendrokronologisk undersökning och C14-analys togs i bruk kunde den emellertid dateras till cirka 3200 f. Kr, vilket innebär att den tillverkats för 5200 år sedan. Att den bevarats så väl under så lång tid beror på de lokala förhållandena i myren, där den låga syretillförseln hämmat förruttnelseprocessen.

Kalvträskskidan är 204 cm lång och 15 cm bred. Framtill är den spetsig och tunn, medan bakänden är grövre. Fyra hål har placerats parvis mitt på skidan och genom dem har sannolikt remmar dragits som bindslen. Samma bindningsmetod har använts på äldre skidor som påträffats i Sibirien, vilket skulle kunna tala för att det förekommit kontakter och kulturutbyte mellan områdena. 1992 gjordes en mikrosnittsundersökning av träet, som visade att skidan tillverkats av s.k. tjurved av tall, ett hårt träslag som gett skidan bra glid. Materialet som valts är kantved med stående årsringar, vilket enligt experterna kan ha gjort skidan lättare att styra. Sättet den tillverkats på talar för att den gjorts av en kunnig skidtillverkare. Sprickor som uppstått på skidans ovansida har lagats med råhud.

Den tillhörande skidstaven mäter 156 cm och bär spår som visar att den bearbetats med stenverktyg . Troligen har den använts solitärt; det var vanligt att forntida skidåkare bara hade en stav. Kalvträskskidans stav har samma avlånga form på skoveln som man finner på stavar i samisk kultur. Den speciella utformningen gjorde att den kunde dubbelfungera som snöskyffel vid iordningställande av lägerplatser.

Kalvträskskidan är världens äldsta kända skida och ett av de äldsta bevarade träföremålen, vilket gör den kulturhistoriskt värdefull. På grund av sin unicitet har den uppmärksammats i flera olika sammanhang. 1954-2004 arrangerades årligen det 60 km långa Kalvträskloppet med start på Kalvträskets is och målgång i Burträsk. 2010 utsågs Kalvträskskidan till ”årets klenod” av organisationen Sveriges museer i en tävling som syftar till att lyfta fram det svenska kulturarvet.

Idag ingår Kalvträskskidan i skidutställningen på Västerbottens museum i Umeå. I byn Kalvträsk finns en kopia i det lilla lokala historiska museet.

Källor:

https://kalvtrask.se/sevardheter/kalftrask-historiska-museum/

https://samlingar.vbm.se/items/show/8772

https://www.visitvasterbotten.se/sv/artiklar/varldens-aldsta-skida/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalvtr%C3%A4skskidan

Information har även inhämtats vid besök på Västerbottens museum.
   
 
      

2 reaktioner på ”Klenoder ur vårt kulturarv, del 19: Kalvträskskidan

  1. Pingback: Hedniska Julkort | Hedniska Tankar

  2. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s