
Jukkasjärvi är en by med drygt 600 invånare, belägen 17 kilometer öster om Kiruna i Lappland. Bebyggelsen är till större del arrangerad längs en huvudgata, som löper utmed Torne älv. Sina första fasta invånare fick byn på 1600-talet och på 1700-talet växte befolkningen till när finskspråkiga nybyggarsläkter slog sig ner på platsen. Nedan följer ett förslag på en promenad genom byn med besök till dess främsta sevärdheter.
Vår vandring genom Jukkasjärvi börjar längst ut på näset, där Torne älv sätter stopp för vägen. Här ligger Jukkasjärvi kyrka, som är den äldsta bevarade i Lappland. Kyrkan började byggas 1608, men stod klar först 1785. Utformningen är ovanlig, genom att den fristående klockstapeln fungerar som stiglucka in på kyrkoområdet. Dessutom är kyrkan i sig arkitektoniskt intressant, då den är byggd med en ovanlig timmerkistkonstruktion, vilken tecknar sig i utskjutande ”klackar” både utvändigt och invändigt.
Kyrkans fasad lyser faluröd och insidan präglas av samekulturens starka färgskala. Den säregna orgeln har inslag av renhorn som ristats med samiska symboler. Mest iögonfallande är emellertid altartavlan, en triptyk av Bror Hjort, som skildrar kristendomens intåg i området. Den lokale prästen Lars Levi Laestadius figurerar i motivet och uppmärksammas med citat i målningarna. Altartavlan bekostades av gruvbolaget LKAB och överlämnades vid kyrkans 350-årsjubileun 1958. Många menar att den är Bror Hjorts främsta verk.

Intill den omgivande kyrkogården ligger friluftsmuseet Sámi Siida Márkanbáiki, som skildrar den traditionella samiska livsstilen. Besökarna får följa det samiska årets växlingar, se traditionell samisk arkitektur och bekanta sig med samisk religion. Den samiska kosthållningen presenteras också och den som vill kan få sig ett smakprov inne på serveringen. I ett hägn erbjuds möjlighet till närkontakt med renar, som gärna äter renlav direkt ur besökarnas händer. Guidade turer arrangeras, men det går också bra att ta sig runt på egen hand.

Efter att vi lämnat friluftsmuseet tar vi oss vidare längs Marknadsvägen, som utgör Jukkasjärvis huvudgata. Snart kommer vi fram till hembygdsgården, som är idylliskt belägen i en sluttning ner mot älven. Bland de många byggnaderna finns en bagarstuga, ett bostadshus från 1800-talet, en bastu och en ladugård. I den vackert timrade gamla skolan drivs nu restaurang, men öppettiderna är begränsade.

Kommer du hit på kvällen kan du få höra avlägsna ylanden från andra sidan älven. Men låt dig inte luras – det är inte vargar, utan slädhundar.
Vi fortsätter längs huvudgatan och passerar samhällets skola och butik. På vänstersidan når vi sedan den sevärdhet som nog lockar allra flest besökare och har bidragit till att göra Jukkasjärvi omtalat långt utanför Sveriges gränser: ishotellet. Idén att bygga ett hotell av isblock från Torne älv föddes 1990, då en iglo hade skapats ute på älven för att fungera som konsthall. Bristen på hotellrum gjorde att några av besökarna fick övernatta i iglon och resten är historia. De första åren restes en unik isbyggnad varje år, för att sedan smälta bort vid vårens ankomst. Anläggningen har sedan vuxit och innefattar nu även en permanent del, som finns kvar året runt med hjälp av kylteknik. Rummen innehåller unika snö- och iskonstverk av konstnärer från hela världen. Den finns förstås möjlighet att övernatta på någon av de renfällsklädda issängarna, men att bara göra ett dagsbesök kan vara en nog så storslagen upplevelse.

Ishotellet är givetvis en kommersiell anläggning, men dess estetiska värden går inte att bestrida. Is kan förvandlas till något mycket vackert i en konstnärs händer och det är svårt att säga annat än att ishotellet har hittat ett oöverträffat sätt att tillvarata en av vårt lands naturresurser. I de gnistrande rummen kan man stanna länge utan att tröttna och ishotellet får därför bli slutet på vår tur.
–
Tryckta källor:
Bonnier, Ann Catherine; Sjöström, Ingrid (red. 2013), Kyrkornas hemligheter, Medströms bokförlag
Ottosson, Mats; Ottosson, Åsa (2008), Upplev Sverige, Bonnier Fakta
Thaning, Olof (1982), Sverigeboken, Det Bästa
–
Otryckta källor:
https://www.jukkasjarvihembygdsforening.com/hembygdsgarden/
https://www.icehotel.com/sv/icehotel-vinter
Dagsbesöksmål: Márkanbáiki – Samiskt friluftsmuseum (vinter)
https://www.kringla.nu/kringla/objekt?referens=raa/bbr/21400000426887
https://www.svenskakyrkan.se/jukkasjarvi/jukkasjarvi-kyrka
Information har även inhämtats vid de olika besöksmålen i Jukkasjärvi.
Pingback: Hedniska Julkort | Hedniska Tankar
Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet