När normerna förändras, del 74: Barn lär sig hedersnormer och dålig svenska i förskolan

De senaste åren har förskolorna ofta pekats ut som ett verktyg för att förbättra integrationen. Socialdemokraterna har till och med lagt fram förslag om att göra förskolan obligatorisk från två års ålder.

Nu kommer emellertid allt fler rapporter som talar för att många förskolemiljöer verkar i motsatt riktning. Tidigare i år publicerades en rapport från Malmös förskolor, som vittnade om omfattande problem med hedersnormer. I många fall var det förskolepersonalen som underhöll hedersuppfattningarna genom att följa föräldrarnas direktiv rörande täckande klädsel på barnen. Personalen kunde också själv ge uttryck för hederstänk med religiösa förtecken, exempelvis genom att vägra låta fläskkött stå framme på bordet vid måltiderna.

Nu har Mitt i Stockholm undersökt hur det är ställt med kunskaperna i svenska språket bland personalen vid huvudstadens förskolor. Tidningen konstaterar att i de stadsdelar där barnens behov av språkutveckling är störst finns de största bristerna.

– Jag hör personalen prata med barnen på sitt eget språk. Mina barn lär sig nästan mer arabiska än svenska på förskolan, säger en uppgiven mamma.

En annan mamma berättar att hon valt att hålla sina två yngsta barn hemma för att deras språkkunskaper inte ska försämras:

– Det blir hela tiden missförstånd. Och min äldre son backade i sitt språk, han pratade sämre svenska efter några år i förskolan än när han började, säger hon.

Vi kan konstatera att det i vanlig ordning finns ett gap mellan politiska lösningsförslag och verkligheten. När ”förbättrad integration” reflexmässigt upprepas som en lösning på allt från kriminalitet till bidragsberoende finns det samtidigt krafter som driver utvecklingen åt motsatt håll. Intresset för integration förefaller vara betydligt större bland svenska politiker än bland de grupper som ska integreras.

Läs mer:

https://www.mitti.se/ettsthlm/sa-ska-forskolepersonalen-bli-battre-pa-svenska/repulc!VeluyeNxPnfUGvZVjvwnmQ/

https://www.gp.se/ledare/anv%C3%A4nd-inte-barnen-som-en-integrations%C3%A5tg%C3%A4rd-1.35528778

https://malmo.se/Aktuellt/Artiklar-Malmo-stad/2021-11-05-Inventering-visar-hur-hedersnormer-marks-i-forskolan.html

https://sverigesradio.se/artikel/rapport-hedersproblem-pa-malmoforskolor-barn-begransas

2 reaktioner på ”När normerna förändras, del 74: Barn lär sig hedersnormer och dålig svenska i förskolan

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s