Ett Sverige i miniatyr

I den lilla staden Kungsör finns det möjlighet att uppleva nästan hela Sverige, men i väldigt liten skala. Den nedlagda gamla bleckkärlsfabriken i stadens utkant har fått nytt liv och innehåller nu ett 170 kvadratmeter stort modellandskap med naturområden och stadsmiljöer hämtade från olika delar av landet. Eldsjälarna bakom konstruktionen har börjat norrifrån och anläggningen skildrar nu Sverige från Norrbotten ner till Södermanland. Skåne, Småland, Halland och Västergötland fattas ännu, men kommer att byggas till successivt.

Modellbygget är gjort i skala 1:87 och innehåller ett stort antal byggnader, vägar, sjöar, skogar och fordon. Järnvägarna intar en särställning; totalt rullar 25 tågset på över 600 meter räls genom landskapet. Här finns mycket att känna igen och detaljrikedomen är häpnadsväckande. Stockholm skildras med exakta små kopior av stadshuset, Globen, Drottninggatan, Sergels torg och centralstationen. Från nordligare nejder visas Bodens fästning, Lapporten, LKAB:s gruva och en vinterbild av Vasaloppet. Den ikoniska bron vid Höga Kusten är livligt trafikerad och i Åreskutan rullar skidliften. Själv blev jag glad över att hitta min barndomsstad Mariefred, där ångloket tuffar förbi det gulmålade stationshuset, medan Gripsholms slott stoltserar i bakgrunden, precis som i verkligheten.

Den som tittar noga kan upptäcka välbekanta figurer i landskapet. Leif GW Persson är ute och undersöker en brottsplats, Karlsson på taket svävar ovanför takpannorna och Cornelis Vreeswijk spelar gitarr i en park. Via knappar kan besökarna aktivera rörliga inslag, ljud och andra effekter; robotar startar på fabriker, vindkraftverken snurrar och Jussi Björling håller konsert. Var tjugonde minut börjar den stora julbocken på Gävle torg ryka illavarslande.

Anläggningen, som kallas Miniature kingdom, är under ständig tillväxt. Arbetet med att skapa och installera nya miljöer pågår fortlöpande, så att besökarna alltid kan vänta sig att få se något nytt. Det är en underhållande och samtidigt lärorik upplevelse att försöka identifiera byggnadsverk och händelser bland de många små föremålen och den hugade kan finna inspiration till upptäcktsresor runt om i landet. Hit kan hela familjen komma för en givande upplevelse och gammelfarfar följer säkert också gärna med. Ett besök rekommenderas varmt.

Läs mer:

Hem

En reaktion på ”Ett Sverige i miniatyr

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Lämna en kommentar