
1573 anlades ett pappersbruk vid Rönne å i nordvästra Skåne. Verksamheten kom att kallas Klippans bruk och gav namn till hela det samhälle som sedan växte fram på platsen. Under tidigt 1800-tal expanderade företaget till Sveriges största handpappersbruk. 1832 startades en pappersmaskin (Sveriges första), samtidigt som råvaran övergick från lump till trä. Bruket har varit i näst intill kontinuerlig drift sedan dess och är nu inte bara Sveriges utan Nordens äldsta. Genom tiderna har olika sorters papper producerats och bruket har i många fall varit en arbetsplats som sträckt sig över flera generationer av ortsbor.
Nu rapporterar flera medier att Klippans bruk kämpar för sin överlevnad i elkrisens spår. I höstas tvingades man varsla en fjärdedel av arbetsstyrkan och därefter har energikostnaderna fortsatt uppåt. Nu har man stängt av den ena av sina två pappersmaskiner och låtit arbetslaget gå. Det är vinna eller försvinna som gäller, säger brukets vd Jan Mauritzson till DN.
Den svenska elkrisen beror som bekant på att man stängt ner kärnkraft utan att först se till att alternativ elproduktion finns på plats. Många privatpersoner har drabbats hårt, samtidigt som energiberoende företag har tvingas stänga eller krympa sin produktion för att klara sig. Nu slår de höga elpriserna indirekt även mot delar av vårt kulturarv, när månghundraåriga verksamheter som vittnar om Sveriges industriella framväxt inte längre har förutsättningar att fortsätta.
–
Läs mer:
Bakom betalvägg:
https://www.di.se/nyheter/klippans-bruk-stanger-av-pappersmaskin-och-varslar-elen-ar-for-dyr/
https://www.dn.se/ekonomi/arbetslag-fick-ga-nar-elchocken-slog-till/
Reblogga detta på ulsansblogg.
GillaGilla