Tänkvärt om kultur, del 74

Hvar helst än svenskarne uppslå sina bopålar i detta stora land, äro de kända för sin ärlighet och arbetsamhet, sin sparsamhet och idoghet. Våra svenska nybyggare lefva efter sina inkomster, köpa ej mer, än de kunna betala, och sätta sig icke i skuld. Ingen annan främmande folkstam lär sig vårt språk så fort och talar det så korrekt och fritt från utländsk accent, och ingen synes mig så fort omfatta våra amerikanska idéer samt så helt och hållet sammansmälta med oss och blifva fullständigt amerikaniserad. Om man frågar efter svenskarne, skall man sällan finna dem i våra fängelser eller straffanstalter; man skall finna dem sysselsatta med fredliga och idoga sträfvanden i våra verkstäder och fabriker eller företrädesvis i urskogarna och på prärierna i den stora vestern, där de genom ärligt och mödosamt arbete hafva förvandlat millioner tunnland vildmark till fruktbara gårdar och lyckliga hem.

Våra svenska medborgare försöka icke att vända upp och ned på våra institutioner. Det finns inga svenska anarkister eller dynamitmän. Ordnings- likasom frihetsälskande, gudfruktiga och laglydiga, söka svenskarne att lära känna landets lag, icke för att bryta, utan för att hålla den.

Den amerikanske diplomaten William W Thomas Juniors beskrivning av svenskar som emigrerat till USA i slutet av 1800-talet

2 reaktioner på ”Tänkvärt om kultur, del 74

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s