Den lilla kyrkan i Ugglum och dess märkvärdiga historia

I Ugglums socken i Västergötland finns en liten, tornlös medeltidskyrka omgiven av naturskön landsbygd. Kyrkans exakta ålder är inte känd, men sannolikt sträcker sig dess historia tillbaka till 1100-talet. Trots sin litenhet är kyrkan rik på kulturhistoriskt intressanta inventarier, där inte minst liljestenar och den bildrika predikstolen utmärker sig. Två runstenar och en madonnabild har tagits till Historiska museet i Stockholm, men kyrkans kanske mest säregna föremål har fått vara kvar: en port, där kulhål och märken vittnar om hur sockenborna en gång försvarade sin kyrka från fienden.

Den gamla porten har daterats till 1200-talet, men det var 300 år senare som den hamnade i skottelden. 1563 bröt det nordiska sjuårskriget ut och danska soldater strömmade in i Sverige för att återta land åt kung Fredrik II. Några av trupperna härjade i Västergötland och Ugglum hemsöktes av stridslystna soldater. Ortsborna slöt sig dock samman med stor beslutsamhet; deras kyrka skulle inte erövras och plundras. Under ledning av prästen Herr Erik belägrade de kyrkan och försvarade den så ihärdigt att danskarna aldrig lyckades ta sig in.

Efter krigets slut lät Ugglumsborna tillverka en vindflöjel som minnesmärke. Flöjeln utformades som en kyrka med ett stort lejon stående på taket. Uppenbarligen kände de sig modiga som lejon efter att ha fredat kyrkan. Att de uppskattade sin präst för hans insats är också ställt bortom allt tvivel – Herr Erik fick en hedervärd gravplats, alldeles under kyrkans predikstol.

Kyrkan i Ugglum har idag en nyare entré, men den gamla porten med kulhål från danskarnas bössor står bevarad framme i koret. På taknocken sitter vindflöjeln med lejonet och under predikstolen ligger Herr Eriks gravhäll. Tillsammans vittnar de om den stolthet Ugglumsborna en gång kände över sin hembygd och hur de gick samman för att försvara den. Hur Ugglums kyrka annars skulle ha sett ut idag eller om den över huvud taget hade funnits går inte att veta.

Trycka källor:

Ugglums kyrka i Gudhems församling, Skara stift. Informationsblad tryckt av Stenstorp pastorat. Finns att hämta i Ugglums kyrka.

.

Otryckta källor:

http://www.bjellum.se/9hjilmer/80Folklore/blomberg/gudhem.htm

https://www.svenskakyrkan.se/stenstorp/ugglums-kyrka

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ugglums_kyrka

Information har även inhämtats vid besök i Ugglum

En reaktion på ”Den lilla kyrkan i Ugglum och dess märkvärdiga historia

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s