Kulturhistoriska sevärdheter, del 60: Glimmingehus

Runt om i Sverige finns ett stort antal byggnader med anor från medeltiden. Många av dem är kyrkor, men även bostadshus, slott och borgar förekommer. Den mest kända medeltidsborgen är Glimmingehus på Österlen i Skåne, som började byggas 1499 och stod färdig i början av 1500-talet. Borgen betraktas idag som den bäst bevarade profana byggnaden från svensk medeltid.

När Glimmingehus restes var Skåne en del av Danmark. Byggnadens upphovsman var stormannen och riddaren Jens Holgersen Ulfstand, som fungerade som Danmarks riksamiral och behövde en representativ bostad. Som byggherre lät han anlita dåtidens främsta nordiska stenmästare Adam van Düren, som även var verksam vid byggandet av Lunds domkyrka. Borgen uppfördes genom att Holgersens frälsebönder fick göra dagsverken vid bygget. Sitt namn sägs Glimmingehus ha fått av den glimmande sjö som på den tiden fanns i närheten.

Glimmingehus är huvudsakligen byggd av sandsten och kvartsit från den skånska kusten. Hörnstenar, fönsteromfattningar och delar av trapporna har gjorts av kalksten som hämtats från Gotland. Utmed långsidan mäter byggnaden 30 meter och det är 26 meter upp till gavelns högsta punkt. Byggnadstypen är en så kallad enkelhusborg, det vill säga en ensam byggnad som är konstruerad på ett sådant sätt att den fungerar som befästning. Eftersom Holgersen hade många fiender var säkerhetsaspekterna av stor vikt. Murarna är upp till 2,5 meter tjocka och väggarna är välförsedda med skottgluggar. En brunn grävdes upp inomhus för att säkra vattentillgången vid belägringar och över borgens enda ingång byggdes ett karnap, från vilket kokande vätska kunde hällas ner över ovälkomna gäster. Runt borgen grävdes en vallgrav och under taket sträckte sig en skyttegång runt samtliga väggar. Invändigt byggdes blindgångar och falska dörrar för att förvilla inkräktare.

Borgen har fyra våningar, som under dess aktiva tid fyllde olika funktioner. I källarplan fanns kök med brygghus, matförråd och vinkällare. I det intilliggande rummet (”folkstugan”) fanns hålet ner till sötvattensbrunnen. En trappa upp låg bostadsdelen med borgstuga, dagligstuga, kammare och toalett. I våningen ovanför fanns en stor riddarsal med kalkstensspis och intill salen låg frustugan, där slottsfrun och barnen höll till. Där går än idag att se fint bevarade kalkstensreliefer, föreställande religiösa motiv. Fjärde våningen utgjordes av ett skytteloft med skottgluggar för borgens försvar. Ovanpå fanns en vind, som kanske tjänade som förråd.

Riddarsalen

Fynd från arkeologiska utgrävningar vid borgen visar att riddarfamiljerna levt i överflöd. Såväl spansk keramik som venetianska glasföremål har ingått i husgeråden. Glimmingehus innehöll också många för tiden anmärkningsvärda bekvämligheter. Från eldstaden i köket löpte varmluftskanaler i väggarna och bidrog till att hålla hela borgen varm. I fönsternischerna fanns sittbänkar för den som ville slå sig ner och titta ut. Ändå blev den tunga stenborgen snabbt omodern och förlorade sin roll som bostadshus. Redan under 1500-talet övergavs den, men den stadiga konstruktionen förhindrade förfall. Under Skånska kriget 1676 beordrade kung Karl XI att borgen skulle rivas för att den inte skulle falla i danskarnas händer, men ordern kunde inte verkställas, eftersom murarna var för tjocka. Glimmingehus stod därför kvar och fungerade under flera hundra år som förrådsbyggnad och spannmålsmagasin.

1924 donerades Glimmingehus till staten av den dåvarande ägaren och förvaltas sedan dess av Riksantikvarieämbetet. Stora restaureringsarbeten har utförts och borgen har blivit en av Österlens främsta attraktioner. Byggnaden hålls öppen för besökare året runt och i anslutning finns museum, restaurang och butik. Sommartid erbjuds dagliga visningar, men det går också bra att göra besök på egen hand. Många specialarrangemang ordnas för att på olika sätt gestalta borgens historia.

Tryckta källor:

Ottosson, Mats; Ottosson, Åsa (2010) Upplev Sverige. En guide till upplevelser i hela landet, Bonnier Fakta

Thaning, Olof (red.1982), Sverigeboken, Det Bästa

Otryckta källor:

https://www.raa.se/evenemang-och-upplevelser/upplev-kulturarvet/glimmingehus/om-glimmingehus/

https://slottsguiden.info/slottdetalj.asp?id=117

http://www.svensktkulturarv.se/skaane/glimmingehus/

Information har även inhämtats vid besök på Glimmingehus.

3 reaktioner på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 60: Glimmingehus

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

  2. Jag har besökt Glimmingehus ett par gånger . En gång hade jag turen att få uppleva en helt underbar guidning . Det var helt enkelt en enastående upplevelse , guiden förtrollade hela sitt auditorium som andäktigt lyssnade och tog till sig av allt som berättades om byggnaden och vad som här timat . Guiden var en utomordentligt vacker kvinna , klädd i hembygdsdräkt , kunnig i ämnet , kvick ,spontan , vackert språk , hon var helt enkelt helt underbar . Hon fick också utomordentligt välförtjänta applåder när föreställningen tyvärr plötsligt tog slut . Många av hos hade nog gärna gått runt där hela dagen !

    Gillad av 1 person

  3. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s