Sveriges vackraste och roligaste ortnamn har utsetts

I höstas efterlyste Språktidningen vackra och roliga ortnamn runt om i Sverige. Över 500 förslag lämnades in och nu har allmänheten fått rösta fram sina favoriter. Storsegrare i kategorin vackraste ortnamnet blev Morgongåva och till roligaste ortnamn utsågs Snålkuk. Båda har en hel del att berätta om sitt kulturhistoriska sammanhang.

Ordet morgongåva syftar på en gåva som brudgummen traditionellt gav bruden på morgonen efter bröllopsnatten. Det var länge viktigt att morgongåvan utgjordes av något värdefullt, exempelvis ett stycke mark, så att änkan skulle kunna försörja sig om maken avled. Först 1920, när änkor gavs full arvsrätt efter sina män, försvann ordet ur svenska lagtexter.

Morgongåva som ortnamn finns i Heby kommun i Uppland och är belagt sedan 1600-talet. Namnet syftar på ett torp, som en brukspatron ska ha skänkt till en av sina drängar i utbyte mot att denne tog på sig faderskapet när brukspatronen gjort en piga gravid. Drängen och pigan gifte sig och som ett led i uppgörelsen gav patronen dem ett torp. Torpet kom därefter att kallas Morgongåva, ett namn som idag väcker positiva associationer. Enligt Anders Svensson, chefredaktör vid Språktidningen, tänker sig många morgongåvan som en kärlekspresent eller tolkar namnet som att var dag är en gåva.

Det roligaste ortnamnet, Snålkuk, är beteckningen på ett fjäll i Jokkmokks kommun och har inget att göra med de svenska orden kuk och snål. Troligen kommer namnet av det samiska ordet snålkke, som betecknar en brant utskjutande del av ett berg.

– Ortnamn bevarar ofta betydelser som har fallit i glömska och speglar också kontakter mellan olika språk som inte längre är uppenbara. Snålkuk var inte dråpligt när fjället fick sitt namn. Men för den som tolkar namnet utan kunskap om historien blir det dråpligt. Därför är också ortnamn en viktig del av vårt kulturarv, förklarar Anders Svensson i Språktidningen.

Omröstningens segrare

Vackraste ortnamnen:
1. Morgongåva
2. Juniskär
3. Kärleken
4. Klockrike
5. Sunnanäng
6. Midsommarkransen
7. Gullringen
8. Månasken
9. Mörkret
10. Läppapuss

Roligaste ortnamnen:
1. Snålkuk
2. Frufällan
3. Stjärtnäs
4. Aha
5. Normlösa
6. Hej
7. Buslätt
8. Mensalvaret
9. Mellangården
10. Värsta

Läs mer:

https://spraktidningen.se/2022/02/pressmeddelande-morgongava-och-snalkuk-ar-vackrast-och-roligast-i-sverige/?fbclid=IwAR37tJQEC5yjzNI6qEm1oFheJT8MCY124e1EfwyoF1Ex0hl3ALbgTYUgEDU

En reaktion på ”Sveriges vackraste och roligaste ortnamn har utsetts

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s