Kulturhistoriska sevärdheter, del 63: Kvarntorpshögen

I Kvarntorp utanför Kumla reser sig en bergsliknande formation 157 meter över havet. Det är lätt att tro att det handlar om en naturlig del av landskapet, men så är inte fallet: Kvarntorpshögen är ett industriminne från andra världskriget, då den strypta oljetillförseln till Sverige gjorde det nödvändigt att utvinna olja ur områdets skiffer.

Det var 1940 som den svenska regeringen började undersöka möjligheterna att starta oljeutvinning ur alunskiffer. 1942 hade framställningen kommit igång och ugnarna i Berg-Kvarntorp nådde snart en årsproduktion på 100 000 kubikmeter. I takt med den ökade utvinningen växte mängden restprodukter och en allt större hög av slagg och skifferaska ansamlades. När oljeverket stängdes för gott 1966 hade högen antagit de imponerande dimensioner som ses idag.

Under den tid produktionen pågick var området starkt påverkat av oljeutvinningens effekter. Stora mängder svavel spreds ur skorstenarna, barrträden dog och lövträden stod avlövade. ”Kvarntorpslukten” var något alla i närområdet kände till och Kvarntorpsborna kämpade mot ett envist stoft som aldrig tycktes gå att städa bort. Nu är högen idylliskt övervuxen av skog och växter, som har bildat ett säreget naturområde. Att det inte rör sig om ett vanligt berg går emellertid att se: förekomsten av outnyttjad oljeenergi, kolväterester och pyrit gör att det fortfarande kan bli mycket hett i högens inre och när vatten förångas ur marken börjar högen ryka. Täckmassor har lagts på, men än idag har högen inte gått att släcka.

Kvarntorpshögen måste nu sägas vara ett av våra största och mest förunderliga industriminnen. Den utgör Närkeslättens högsta punkt och har tillvaratagits för att skapa möjligheter till naturupplevelser och rekreation. Utsikten från toppen är enastående och utgör en fin belöning åt den för den som tar sig upp för de 427 trappstegen. Det går även att transportera sig upp med bil utmed en slingrig väg med tvära kurvor. På högen har flera vandringsleder, en cykelbana och slalombacke anlagts. De omgivande schakten är vattenfyllda och erbjuder möjligheter till både bad och fiske. Högens krön smyckas av skulpturutställningen ”Konst på hög”, till vilken ett trettiotal konstnärer har bidragit.

Sammantaget utgör Kvarntorpshögen idag ett spännande och attraktivt besöksmål med mycket att erbjuda. Det är emellertid viktigt att respektera varningsskyltar och inte ge sig in i områden där högen fortfarande brinner och rasrisk föreligger.

Tryckta källor:

Thaning, Olof (red. 1982), Sverigeboken, Det Bästa

Otryckta källor:

https://www.visitkumla.se/gora/aktorer/konst-pa-hog/

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/kvarntorpshogen—industriminne-och-tickande_H502505

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kvarntorpsh%C3%B6gen

Information har även inhämtats vid besök på Kvarntorpshögen.

En reaktion på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 63: Kvarntorpshögen

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s