Kulturhistoriska sevärdheter, del 64: Kyrkogården i Ekshärad

I Ekshärad i Värmland finns en ovanlig och vacker barockkyrka i falurött trä, som varje år besöks av ett stort antal turister. Den stora sevärdheten finns emellertid på kyrkogården utanför, som representerar ett unikt kulturarv. Här har den gamla traditionen med smidda järnkors på gravarna bevarats och skapar ett vimmel av konstfärdiga gravträd. Totalt finns här runt 450 kors, varav många är från 1700- och 1800-talet.

Att pryda gravarna med järnkors blev vanligt när det fanns gott om både järn och smedjor i Värmland. Vid förra sekelskiftet började traditionen dö ut, eftersom korsen var omoderna och rostade. I många fall slängdes de eller såldes som skrot. I Ekshärad hamnade korsen i en hög i kyrkogårdens utkant. På 1920-talet valde man dock att sätta tillbaks dem på de gravar vars platser var kända. I modern tid har traditionen dessutom vunnit ny mark och smidda gravkors tillverkas nu av smeder som lärt sig hantverket.

Järnkorsen har en rik och skiftande utformning. Antalet armar varierar och de är i regel försedda med snirkliga dekorationer. Många har löv, som hängts i öglor för att spela i vinden. Ibland finns en vimpel eller krona i toppen. På grund av det trädliknande utseendet kallas korsen ibland för ”livsträd”.

Att förse gravarna med järnkors har förekommit även i närliggande landskap, inte minst Dalsland och Dalarna, men ingenstans annanstans har traditionen vårdats och levt kvar på samma sätt som i Ekshärad. Kyrkogårdsmiljön har en sällsam atmosfär, som förstärks av utsikten över det omgivande landskapet. Att ta en promenad genom järnskogen medan smideslöven rasslar är en mycket minnesvärd upplevelse.

Tryckta källor:

Ottosson, Mats; Ottosson, Åsa (2010), Upplev Sverige. En guide till upplevelser i hela landet, Bonnier Fakta

Thaning, Olof (red. 1982), Sverigeboken, Det bästa

Otryckta källor:

https://visitvarmland.com/kultur-historia/hus-kulturmiljoer/platser-37/eksharads-kyrkogard-jarnkorsen/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/jarnkorsen-lever-vidare-genom-peder

Information har även inhämtats vid besök i Ekshärad

2 reaktioner på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 64: Kyrkogården i Ekshärad

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

  2. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s