Kvilleken lever än

Kvilleken. Foto: Meleagros, CC BY-SA 3.0 DE https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en, via Wikimedia Commons

Kvilleken, som är belägen i naturreservatet Kvill utanför Vimmerby, är vårt lands äldsta träd. När en utredning av trädets ålder gjordes på 1930-talet kom man fram till att eken var ungefär 950 år gammal. Det innebär att den nu har passerat sin tusenårsdag med råge och bokstavligt talat har rötter som sträcker sig tillbaka till vikingatiden. Med en omkrets på över 13 meter är den också en av Europas största ekar.

Allt fler tecken har de senaste decennierna börjat tala för att åldern börjat ta ut sin rätt och eken har drabbats av krämpor. Stammen har behövt stöttning av stålband och svampangrepp har rapporterats. De senaste åren har bara en enda större gren burit löv. Nu kan emellertid Länsstyrelsen i Kalmar konstatera att eken fortsätter att trotsa döden – nya lövknoppar har börjat visa sig på samma gren som tidigare och utbredningen tycks vara ungefär densamma som förra året. Sveriges tusenårsek har därmed fortsatt manifestera sin existens.

Läs mer:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/tusenariga-kvilleken-lever-an-knoppar-pa-en-gren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s