Sveriges sju nya underverk har korats

Visby ringmur, tävlingens segrare.

Sveriges sju underverk, alltså de sju mest imponerande byggnaderna i landet, har tidigare utsetts vid minst två tillfällen. Initiativet togs senast 2007 av Vetenskapsradion Historia och Aftonbladet. Nu har emellertid en ny omröstning arrangerats via en Sifo-undersökning och idag publicerades resultatet. Flera favoriter består, men ordningen har stuvats om och några nya uppstickare har tagit sig in på topplistan.

Överlägsen vinnare i den nya undersökningen är Visby ringmur, som fick 31 procent av rösterna. På andraplatsen hittar vi den tidigare guldmedaljören, Göta kanal, tätt följd av Ishotellet i Jukkasjärvi. Turning Torso och Globen har försvunnit och istället ersatts av Kungliga slottet i Stockholm och Uppsala domkyrka. Kanske kan resultatet tolkas som att intresset för historiska byggnader har ökat, medan moderna byggnadsverk väcker mindre uppskattning.

Bronsmedaljören Ishotellet i Jukkasjärvi.

Sveriges sju underverk 2022

  1. Visby ringmur
  2. Göta kanal
  3. Ishotellet i Jukkasjärvi
  4. Kungliga slottet i Stockholm
  5. Regalskeppet Vasa
  6. Uppsala domkyrka
  7. Öresundsbron

Svenska folket har lyckats bra med att utse landets främsta byggnadsverk, men min personliga lista hade sett lite annorlunda ut. Den hade alltjämt haft Göta kanal, Sveriges största byggnadsverk genom tiderna, i topp. Öresundsbron hade jag ersatt med Karlsborgs fästning och Kungliga slottet i Stockholm hade jag bytt ut mot Drottningholm. Och så hade jag gärna velat få plats med Lunds domkyrka och Bodens fästning också, men det hade ju krävt nio underverk istället för sju.

Läs mer:

https://www.expressen.se/allt-om-resor/nyheter/svenska-folket-har-valt-sveriges-sju-underverk/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s