Nedslag i nordisk mytologi, del 41: Brage

Brage är skaldekonstens gud i den nordiska mytologin. I de mytologiska skrifterna omnämns han sparsamt och hans karaktär framträder därför inte tydligt. Snorre beskriver honom som vis och vältalig, med en enastående poetisk förmåga. Inte bara ska han vara skicklig på att skalda, utan han ska även vara en förfaren mytberättare. Ibland uppges att han har runor skrivna på tungan. Namnet Brage betyder ”den förträfflige” och associeras till ord som ”bragd” och ”bragelöfte”.

Till Brages främsta uppgifter hör att skalda kväden över betydelsefulla händelser, så att de blir ihågkomna. Tillsammans med valkyriorna välkomnar han hjältar som anländer till Valhall och skaldar hyllningsdikter till deras ära. Brage kan också åkallas av den som själv vill kunna utöva skaldekonst.

Brage är son till Oden och jättinnan Gunnlöd. Liksom sin far beskrivs han som storskäggig och kanske är det efter fadern som han ärvt sin förmåga till ordkonst. Brages hustru är ungdomens gudinna Idun och tillsammans ska de ha flera barn, men Eddalitteraturen nämner dem inte vid namn.

På grund av likheterna har vissa historiska forskare velat koppla Brage till skalden Brage Boddason (”Brage den gamle”) som ska ha levt i Norge på 800-talet. Han är den äldste nordiske skald som är känd vid namn och har lämnat efter sig bevarade verk. Källorna vittnar om att han varit hovskald åt flera kungar och hövdingar. Vissa menar att Brage Boddason under sin livstid rönte sådan uppskattning att han efter sin död kan ha upphöjts till gudarnas skara och getts en plats i mytologin.

Fotnot: Bilden visar Idun och Brage i en målning av Nils Blommér (1816-1853).

Tryckta källor:

Baeksted, Anders (1984), Nordiska gudar och hjältar, Forum

Fritiofsson, Svipdag (red. 2015), Edda. Snorres Edda och Den poetiska Eddan, Mimer bokförlag

Hultkrantz, Åke (1991), Vem är vem i nordisk mytologi. Gestalter och äventyr i eddans gudavärld, Rabén och Sjögren

Otryckta källor:

https://www.fotevikensmuseum.se/art_50_99/viking_art62b.htm

https://www.mytologi.nu/brage.html

https://snl.no/Brage_Boddason

https://sv.wikipedia.org/wiki/Brage

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s