Kulturhistoriska sevärdheter, del 67: Högbergsfältets gruvområde

Utanför Filipstad i Värmland, vid sjön Yngen, finns naturreservatet Högbergsfältet. Förutom en ovanlig flora finns här lämningarna efter ett speciellt stycke kulturhistoria, som satt påtagliga spår i landskapet. Den gruvdrift som tidigare bedrevs i området har gjort marken fullständigt perforerad av hål och gångar. Nu återerövrar naturen sakta gruvområdet och det landskap som vuxit fram är mycket säreget.

Det är inte känt när järnbrytningen på Högbergsfältet startade, men kanske sträcker den sig tillbaka till 1600-talet. Gruvorna stängdes 1906, men kvar finns femton gruvhål, slagghögar och ruiner efter gruvdriftens anläggningar. Här finns också resterna av enkla bostäder, en gravplats och ett litet kapell. Den uppmärksamme kan urskilja gamla odlingslotter. En minnessten över Värmlands första organiserade gruvstrejk 1869 går också att se.

Den kanske mest spännande upplevelsen i reservatet är att gå in i den horisontella gruvgången ”Tilas stoll”. Gruvorten (stollen) började drivas 1767 av två gruvdrängar från Sala och har uppkallats efter malmgeologen Daniel Tilas. Man får akta huvudet, för den 25 meter långa gången har lågt i tak och höjden varierar förrädiskt. En ficklampa är bra att ha. Den som tar sig igenom kommer ut i ett brytrum inne i berget, där gruvdriftens håligheter i kombination med den inväxande naturen skapar en trolsk stämning (bild ovan).

Även naturvärdena gör Högbergsfältet till ett sevärt besöksmål. Från Högberget bjuds en vacker utsikt och den kalkhaltiga berggrunden bidrar till ett speciellt växtliv med flera orkidéarter. Under sensomaren blommar den vackra och sällsynta orkidén purpurknipprot och den ovanliga lilla ormbunken murruta har fått fäste i sprickor och skrevor.

Tryckta källor:

Ottosson, Mats; Ottosson, Åsa (2010), Upplev Sverige. En guide till upplevelser i hela landet, Bonnier Fakta

Otryckta källor:

http://www.filipstadsbergslag.com/gruvor/persberg/hogbergsfaltet.html

https://www.naturkartan.se/sv/varmlands-lan/hogbergsfaltet

https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6gbergsf%C3%A4ltet

Information har även inhämtats vid besök i Högbergsfältets gruvområde.

2 reaktioner på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 67: Högbergsfältets gruvområde

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

  2. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s