Kulturhistoriska sevärdheter, del 69: Skottvångs gruva med Åkers styckebruk

I Åkers bergslag i Södermanland ligger Skottvångs gruva. På platsen bröts en gång den järnmalm som försörjde gjuteriet vid Åkers styckebruk, där kanoner tillverkades till både Sveriges och andra länders försvar (stycke=kanon). Här utvecklades tekniken med räfflade eldrör, vilken gav kanonerna längre skottvidd och högre precision. Efter att kanongjutningen upphörde på 1800-talet tillverkades spisar, husgeråd, plogar, staket och mycket annat.

Brytning i gruvan finns dokumenterad från 1500-talet, men har kanske pågått betydligt längre tillbaka. Tiotusentals ton malm har här tagits ur berget innan verksamheten stängdes 1921. Gruvområdet stod därefter övergivet fram till 1950-talet, då en familj bosatte sig i närheten och började iordningställa platsen för besökare. Den gamla gruvan blev snart ett populärt utflyktsmål och turistströmmen växte. Nu ägs gruvan av Åkers kronopark och inom området bedrivs kulturverksamhet av Östra Sörmlands Gruvförening.

Idag är de flesta av gruvans många öppningar vattenfyllda. Det äldsta gruvhålet, Porthålsgruvan, löper nära 300 meter ner i berget var en gång Sveriges djupaste gruva. En gruvlave har restaurerats och i den gamla smedjan finns ett museum som berättar gruvsamhällets historia. Ett mindre vandrarhem finns på platsen och ett gammalt maskinrum har gjorts om till restaurang. 2015 invigdes en ny smedja i kulturbyn, där det nu går att se hur järnsmide går till. För den hugade hålls smideskurser.

Ett återkommande arrangemang som brukar locka stor publik är den årliga tändningen av kolmilan. Kolning var en viktig del av järnproduktionen, då stora mängder träkol krävdes för att smälta järnet. Varje torpare i bruksområdet fick kola tre eller fyra milor varje höst som en del av sitt arrendekontrakt och när isarna lagt sig kördes kolet i släde ner till bruket. Än idag går rester av kolbottnar och gamla kolarkojor att hitta i skogarna i Åkers bergslag. Nu bevaras kunskaperna om kolningsprocessen genom att gruvföreningen sammanställer och sköter milor enligt gamla metoder. Det kol som blir resultatet bjuds ut till försäljning.

Utanför gruvområdet, en kort bilfärd bort, finns den välbevarade bruksmiljön med byggnader från 1700- och 1800-talen. Här ligger Åkers herrgård, disponentvilla, stallbyggnader och mejeri. Herrgården och den intilliggande parken är privatägda, men i övrigt är området tillgängligt för allmänheten. Ovanpå masugnen från 1795 finns nu bruksarkivet och i det gamla sädesmagasinet har ett bruksmuseum iordningställts.

Sammantaget utgör gruvan och bruket spännande besöksmål med mycket att berätta om en svunnen tid. De ålderdomliga miljöerna ramas in av Åkers bergslags vilda natur och förbi löper den vackra Sörmlandsleden för den som vill utforska landskapet till fots. Här är det lätt att tillbringa ett par dagar för att insupa atmosfären och lära sig mer om ett speciellt stycke kulturhistoria. På ett par mils avstånd finns de charmiga städerna Strängnäs och Mariefred, som båda har mycket att erbjuda sina besökare och är väl värda att utforska för den som befinner sig i närheten.

Tryckta källor:

Ottosson, Mats; Ottosson, Åsa (2008), Upplev Sverige. En guide till upplevelser i hela landet, Bonnier Fakta

Skottvångs gruva – kulturhistoria mitt i Sörmland. Häfte som distribueras av gruvföreningen.

Otryckta källor:

https://sagolikasormland.se/ata/restaurang/skottvangsgrufva.4.4e44009614c9487713c764.html

https://sv.wikipedia.org/wiki/Skottv%C3%A5ngs_gruva

Information har även inhämtats vid besök i Skottvångs gruva och Åkers styckebruk.

En reaktion på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 69: Skottvångs gruva med Åkers styckebruk

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s