Nedslag i nordisk mytologi, del 42: Sleipner

 

Bild Oden Jamtli

Sleipner är en av många namngivna hästar inom den nordiska mytologin och kanske den mest kända. Med sina åtta ben kan han galoppera fortare än vinden och ta sig fram lika bra i luft och på vatten som på land. Hans ägare är Oden, som är mycket mån om sin häst och vårdar honom väl. I den Poetiska Eddan nämns att Oden ska ha ristat runor i Sleipners tänder, men syftet framgår inte. Kanske var tanken att runornas magiska kraft skulle ha en beskyddande funktion.

Sleipners släktskap med andra mytologiska gestalter är komplicerat. Hans far är hingsten Svadilfare, som nog är den starkaste av alla hästar. Det berättas att asagudarna en gång anlitade hans ägare, en jätte, till att bygga skyddsmurar runt Asgård. För att betala ut den överenskomna lönen krävde asarna att murarna skulle stå klara innan den första sommardagen kom, vilket ingen av dem trodde var möjligt. Men tack vare Svadilfares styrka restes murarna i rasande takt och för att hejda bygget blev guden Loke tvungen att förvandla sig till en märr och locka bort Svadilfare. Det uppdagades sedan att Loke var gravid och några månader senare föddes Sleipner. Loke är alltså att betrakta som Sleipners mor och Lokes övriga avkomlingar (Midgårdsormen, Fenrisulven, dödsgudinnan Hel och gudarna Vale och Narfe) är hans halvsyskon.

I mytologin skildras att Sleipner får vara med om många dramatiska händelser. När Odens son Hermod ska försöka hämta tillbaka den döde Balder får han låna Sleipner för att rida till dödsriket. Vid ett annat tillfälle slår jätten Hrungner vad med Oden om att hans häst Gullfaxe är snabbast, men den kappritten vinner Sleipner lätt. Vid Ragnarök kommer Oden och kanske också Sleipner att dö genom att de slukas av Fenrisulven.

20191005_120920

Fotnot: Fotografiet överst visar en bonad av den norske konstnären Gerhard Munthe (1849-1929). Oden ses rida på Sleipner med korparna Hugin och Munin flygande ovanför. Det nedre fotografiet visar en gotländsk bildsten (Tjängvidestenen, ristad cirka år 800 e. Kr) där den åttbente Sleipner finns skildrad till höger. Stenen finns utställd på Historiska museet i Stockholm.

Mer om Sleipners märkliga tillblivelse kan du läsa här.

Tryckta källor:

Baeksted, Anders (1990), Nordiska gudar och hjältar, Forum

Branston, Brian (2016), Nordisk mytologi. Vikingatidens gudar och hjältar, Ordalaget

Egerkrans, Johan (2016), Nordiska gudar, B. Wahlströms förlag

Fritiofsson, Svipdag (red. 2015), Edda: Snorres Edda och den poetiska Eddan, Mimers bokförlag

Otryckta källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sleipner

2 reaktioner på ”Nedslag i nordisk mytologi, del 42: Sleipner

  1. Pingback: Nedslag i nordisk mytologi, del 6: Oden | Kulturminnet

  2. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s