Den utländska finansieringen av trossamfund ska utredas

Sakta men säkert verkar insikten om det mångkulturella samhällets potentiella baksidor sippra in även hos de mest inbitna anhängarna. Att asylmottagningen skulle vara ekonomiskt gynnsam för Sverige är det få som numera hävdar och sambandet med den växande gängkriminaliteten har börjat diskuteras, om än i försiktiga ordalag. Under året har vi fått höra arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark säga att man inte ska skaffa fler barn än man har råd att försörja och förra året ställde sig riksdagen bakom en motion om att svenskt medborgarskap ska vara förenat med någon sorts kunskapskrav och integrationsvilja. Nu tas ytterligare ett steg som talar för att dimmorna börjat skingras: regeringen har låtit meddela att en utredning ska göras rörande utländsk finansiering av trossamfund i Sverige. Det kan knappast tolkas på något annat sätt än att våra styrande politiker har börjat få upp ögonen för riskerna med att låta islamistiska diktaturer pumpa in mångmiljonbelopp i moskébyggen, kursverksamheter och spridning av propagandamaterial i Sverige, vilket de ostört fått ägna sig åt i decennier.

Det var under torsdagen som regeringskansliet lät meddela att Myndigheten för stöd till trossamfund (vad har vi inte myndigheter för i Sverige?) fått i uppdrag att inleda en förstudie rörande utländsk finansiering av religiösa grupper. Enligt uppgifter i Göteborgs-Posten ska bakgrunden vara att utländska aktörer utnyttjat situationen till att ställa krav på trossamfunden.

– I några fall har dessa samfund uppmuntrats till våldsbejakande extremism. Det är självklart djupt oroväckande, säger kultur- och demokratiminister Jeanette Gustafsdotter i en kommentar till beslutet.

Ja, att det är djupt oroväckande kan man ju hålla med om, men särskilt oroväckande är att detta varit känt länge utan att frågan adresserats. Finansiärer i länder som Saudiarabien, Qatar, Turkiet och Libyen har fått skicka in sina ekonomiska tentakler i mottagliga miljöer, utan att det svenska samhället haft kännedom om vad som krävts i utbyte. Det handlar om stater med låg respekt för demokrati och mänskliga rättigheter och där religiösa direktiv utgör påtagliga begränsningar i människors liv. Enligt en granskning som tidigare gjorts av Svenska Dagbladet satsar den saudiska staten mångmiljardbelopp på att sprida sin extrema tolkning av islam. När dagstidningen ETC för fem år sedan granskade ämnet kunde de se att var fjärde svensk moské stod under inflytande från saudiska finansiärer.

Varför utländska stödgivare vill investera enorma summor i islams etablering i västvärlden finns det säkert många skäl till, men vissa är av sådan karaktär att de borde ha fått regeringen att reagera för länge sedan. Aje Carlbom, forskare och biträdande professor vid Malmö universitet, förklarar i en intervju i nättidningen Bulletin:

– Risken är att om de salafistiska budskapen lyckas påverka ett stort antal muslimer, särskilt barn som ju är en kommande generation svenskar, så byggs det in ett allvarligt religiöst integrationsproblem i landet. Salafister av alla riktningar uppmanar muslimer att dra sig undan majoritetssamhället i sina egna sektliknande enklaver eller parallellsamhällen. Vi kan ju redan se tecken på att detta innebär vissa konflikter i samhället. Om de religiösa budskapen får ett fäste hos ett stort antal muslimer så kan vi nog räkna med en viss eskalering av integrationsproblem.

De åsikter som odlas i svenska moskéer ger oss ännu en gång anledning att fundera över om ett mångkulturellt samhälle verkligen präglas av de fördelar man från politiskt håll länge velat hävda, eller om det finns skäl att vara mer försiktigt inställd och fråga sig vilka problem som uppstår när vitt skilda värderingsmönster ska samlas innanför samma ramar. Det finns kulturellt och religiöst kopplade värderingar (de går ofta hand i hand!) som svårligen kan fungera i Sverige och till och med utgör ett hot mot samhällets grundvalar. Utredningen av utländsk finansiering till trossamfund kan nog ses som ett tecken på att några små polletter har börjat trilla ner i det övre politiska skiktet, så att vi i förlängningen kanske kan få en ärligare bild av hur ett mångkulturellt samhälle kan komma att se ut.

Läs mer:

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/07/regeringen-ger-tva-uppdrag-till-myndigheten-for-stod-till-trossamfund/

https://www.gp.se/nyheter/sverige/utl%C3%A4ndsk-finansiering-av-trossamfund-ska-kartl%C3%A4ggas-1.77769571

https://bulletin.nu/forskare-darfor-finansierar-saudiska-statens-intressen-mosk-er-i-sverige

https://www.svd.se/a/VVzwJ/extrem-tolkning-av-islam-sprids-for-miljarder

https://www.etc.se/inrikes/saudiarabien-finansierar-var-fjarde-svensk-moske

2 reaktioner på ”Den utländska finansieringen av trossamfund ska utredas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s