Nedslag i nordisk mytologi, del 43: Tors brudfärd

I  eddadikten Kvädet om Trym berättas hur Tor en dag vaknade upp efter en tupplur och upptäckte att hans hammare, Mjölner, var borta. Ilsken sökte han efter den på alla platser han kunde tänka sig och när han inte kunde finna den förstod han att den blivit stulen. Han bad den sluge Loke om hjälp och tillsammans gick de till Freja för att låna hennes fjäderhamn. Sålunda utrustad flög Loke iväg över Asgårds murar för att speja efter hammaren i jättarnas rike.

Efter en stund fick Loke syn på jätten Trym, som satt vid sin hög tillsammans med sina husdjur. Loke landade intill och frågade om Trym visste vart Tors hammare hade tagit vägen. Utan omsvep erkände då jätten att han tagit den och att han höll den gömd åtta mil ner i jorden. För att lämna den tillbaka krävde han att få Freja till brud.

När Loke återvände till Asgård med Tryms budskap sa Tor genast till Freja att gå och klä sig i brudkläder, för nu skulle hon gifta sig med jätten. Över detta blev Freja så rasande att hennes halssmycke brast i bitar. Hela gudavärlden bävade och asaborgen hotade att rämna av hennes ilska. Det slutade med att asagudarna fick samlas till rådslag för att komma på hur problemet kunde lösas.

Efter en stunds diskuterande föreslog den kloke Heimdall att gudarna skulle låtsas att Freja gick med på jättens förslag, men istället skicka Tor till bröllopet, utklädd i brudkläder. Dessutom skulle Loke följa med som brudtärna.

Till en början ville Tor inte alls höra på det örat, men när Loke påpekade att Asgård skulle bli svårt att försvara utan Mjölner, gav han med sig. Tor och Loke kläddes upp i brudslöjor och klänningar och för att fullända förklädnaden fick Tor låna Frejas halsband att smycka sig med. Så sändes de båda iväg i en vagn till Tryms borg.

När Trym såg vagnen nalkas blev han mycket belåten och lät ordna ett gästabud för att välkomna bruden. Gästerna strömmade till och Tor och Loke placerades i högsätet bredvid den tilltänkte maken. En läcker måltid dukades fram och festen började. Till jättarnas förvåning slukade bruden en hel oxe, åtta laxar och tre ämbar mjöd, varför Loke blev tvungen att förklara att bruden hade längtat så vansinnigt efter bröllopet att hon inte kunnat äta på åtta dagar. När Trym sedan lutade sig fram för att kyssa bruden blev han förskräckt över den vilda blick som mötte honom bakom slöjan. Ännu en gång fick Loke rädda situationen genom att säga att brudens ögon var rödsprängda av sömnbrist, eftersom hon heller inte hade kunnat sova på åtta nätter.

När det blev dags för vigseln hämtades Mjölner fram och placerades i brudens knä. Tor kastade då av sig slöjan, slet till sig hammaren och dräpte Trym inför de lamslagna gästernas ögon. Han ställde sedan till ett blodbad som inte slutade förrän Tryms alla släktingar var döda. De båda gudarna återvände därefter hem till Asgård med den värdefulla hammaren i behåll. Sedan kunde alla asarna sova lugnt, förvissade om att Tor med sin hammare alltid skulle kunna försvara Asgård om jättarna dök upp.

Fotnot: Bilden är ett verk av Carl Larsson och Gunnar Forssell och visar hur Tor kläs ut av Loke inför brudfärden.

Tryckta källor:

Baeksted, Anders (1990), Nordiska gudar och hjältar, Forum

Branston, Brian (2016), Nordisk mytologi. Vikingatidens gudar och hjältar, Ordalaget

Fritiofsson, Svipdag (red. 2015), Edda: Snorres Edda och den poetiska Eddan, Mimers bokförlag

Ohlmarks, Åke (1983), Fornnordiskt lexikon, Tidens förlag

Otryckta källor:

http://runeberg.org/eddan/se-09.html

5 reaktioner på ”Nedslag i nordisk mytologi, del 43: Tors brudfärd

  1. Många har återberättat denna myt, andra har använt sig av den i politiska syften på senare tid. De flesta seriösa forskare är dock eniga om att Torshammaren som ”vighammare” vid bröllp är en 100% riktig och autentisk detalj, medan Trymskvida som kväde lägger stor vikt vid just en detalj, som ”fornsediska” uttolkare och därmed likställda dessvärre helt missar. Det är det faktum att jättarna och resarna – etanaz eller ”ätare” framstår som giriga i de fem avslutande stroferna av Trymskvida. Deras hunger efter guld, makt och rikedomar framgår tydligt, och det är där kärnan i berättelsen, och inte att Tor luras att klä ut sig till kvinna en enda gång – som ett resultat av Lokes manipulationer – och att Loke – precis som när han var i maskopi med Tjatse under Iduns bortrövande – antagligen låg bakom att hammaren kom i Tryms händer. Nuförtiden har man börjat förvrida alltsammans, och ta kvädet som ”intäkt” för ADHD-HBTQB eller Tors påståddda Transvestism. Det är att göra våld på hela det mytologiska stoffet, ifall man ”läser in” sådana värderingar eller uttryck i berättelsen, för de fanns inte där från första början…

    Gilla

  2. Den som skrivit mest omfattande och kunnigt om den svenska järnbrukseran är nog skolläraren från Filipstad, Jalmar Furuskog. Hans flertal böcker kan vara svåra att få tag på, men är värda ett försök. Det är fascinerande att inse att flera av våra största industrier har sin rötter i järnbrukstiden och att det fanns en smälthytta eller smedja med vattenhjul överallt på orter från Dalarna i norr till Småland i söder som fortfarande heter – berg, -hyttan, -fors, -bruk eller -hammar, plus många andra. När järnbrukseran abrupt tog slut runt 1870 byggdes bara i Värmland över femtio olika trämassa- och pappersbruk i stället på ganska kort tid, bland annat världens troligen första sulfatkokare i Kymsberg. De gamla brukspatronerna (flera var norrmän) konstaterade att ”Vi sjunker med järnet men flyter med träet”. Fortfarande är det många i Värmland som hellre ser en framtid med Norge i stället för att alltid komma sist på listan i Sverige – på andra sidan gränsen runt Oslofjorden bor 2,5 miljoner människor som dessutom har dubbelt så mycket pengar som vi…

    Gillad av 1 person

  3. Pingback: Nedslag i nordisk mytologi, del 11: Freja | Kulturminnet

  4. Pingback: Nedslag i nordisk mytologi, del 44: Brisingamen | Kulturminnet

  5. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s