Kyrkor på Gotland stängs efter vandalisering

Samtliga 25 kyrkor i norra Gotlands pastorat stängs nu efter upprepade episoder av skadegörelse. Under året har ett 30-tal incidenter inträffat och under helgen vandaliserades kyrkorna i Lärbro, Tingstäde och Bro. Värst skadad blev Bro kyrka, där någon tömde en pulversläckare över golvet. Att sanera den anrika byggnaden beräknas bli både tidsödande och mycket kostsamt. ”Jag sitter i Bro kyrka och gråter” skrev kyrkoherde Martina Åkeson Wollbo till sina kollegor på måndagsmorgonen.

Problemen med vandalisering i de gotländska kyrkorna har varit återkommande under längre tid. Tidigare under sommaren stängdes Hejnum, Bäl, Lokrume och Fole kyrkor efter att ha utsatts för skadegörelse vid upprepade tillfällen. Även Lummelunda kyrka har varit drabbad. Trots att en bevakningsfirma anlitats har det inte gått att få stopp på förstörelsen. Nu har pastoratet tvingats fatta beslut om att hålla samtliga kyrkor stängda. Enligt pastoratets hemsida gäller stängningen ”tills vidare”.

De flesta gotländska kyrkor har rötter i medeltiden och innehåller ett oskattbart kyrkligt kulturarv. Många av dem har inventarier med månghundraårig historia och utgör storslagna sevärdheter. Att kyrkorna på grund av sabotage tvingas låsa sina portar och bli otillgängliga för allmänheten är en stor förlust.

Vem eller vilka som ligger bakom angreppen är ännu okänt.

Fotnot: Bilden visar en del av interiören i den nu vandaliserade Bro kyrka. I mitten sen den unika dopfunten, i bakgrunden kyrkliga föremål som arrangerats i en utställning.

Läs mer:

https://sverigesradio.se/artikel/fler-kyrkor-stanger-efter-vandaliseringen-i-bro

https://www.tv4.se/artikel/1dS9ROfraNc09VAXSvWH93/25-kyrkor-pa-gotland-staengs-efter-vandalisering

https://www.svd.se/a/wOMQjA/kyrkor-pa-gotlands-stangs-efter-skadegorelse

2 reaktioner på ”Kyrkor på Gotland stängs efter vandalisering

  1. Pingback: Nytt attentat mot kyrka | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s