När normerna förändras, del 79: Barn vill ha skottsäkra västar i skolan

Sverige är ännu en gång på väg mot ett nytt årsrekord i dödsskjutningar. En av de platser där det skjutits friskt de senaste månaderna är stadsdelen Årby i Eskilstuna. För en vecka sedan skottskadades en kvinna och ett barn på en lekplats och under helgen ägde ytterligare en skjutning rum. Nu går rektorn på Årbyskolan, Elin Härnby, ut och berättar att skolbarnen är så rädda att de vill använda skyddsvästar.

– Jag förstår att de är oroliga, det har skjutits flera gånger under våren. Elever har frågat om de får ha skottsäkra västar i skolan, säger hon i ett uttalande till SVT.

Att skjutningar är något svenska barn numera är mycket rädda för tog även statsminister Magdalena Andersson upp i sitt sommartal 14 augusti. Då beskrev hon hur en tioårig pojke i Helsingborg sagt till henne att skjutningarna var det han helst ville ändra på i samhället.

Det är förstås djupt upprörande att den nutida svenska barngenerationen upplever sådan rädsla för att drabbas av skjutvapenvåld. Både rektorns och statsministerns bedrövade och uppskakade reaktioner är fullt befogade. Dock måste påpekas att barnens upplevelser är föga förvånande de reagerar helt naturligt på det som sker omkring dem. I det Sverige som vuxit fram under 2000-talet är våldsbrott närvarande på ett sätt vi aldrig förr skådat. Barnens uppväxtmiljö har förändrats drastiskt i kölvattnet av den grova kriminalitetens expansion. Bakom denna utveckling står en vuxenvärld som länge förnekat, förringat och bortförklarat problemen, för att nu yrvaket vrida sina händer i förtvivlan över det som sker.

Barnen behöver inte en naiv vuxenvärld som inte ser problemen komma. De behöver inte fler beklaganden och sorgsna huvudskakningar när förödelsen väl är ett faktum. De behöver vuxna som tar varningssignaler på allvar, agerar proaktivt och fattar beslut utifrån saklighet snarare än önsketänkande. Sverige behöver bli mer Sverige igen. Låt oss hoppas på en mer jordbunden, pragmatisk och verklighetsförankrad politik inom kort.

Läs mer:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/skolelever-radda-efter-arbyskjutningar-fragar-om-de-far-ha-skottsakra-vastar

En reaktion på ”När normerna förändras, del 79: Barn vill ha skottsäkra västar i skolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s