Nytt attentat mot kyrka

Sjösås nya kyrka före branden.

Sjösås nya kyrka utanför Växjö har brunnit ner. Kyrkan byggdes på 1860-talet efter att bygdens gamla medeltidskyrka dömts ut som för trång och opraktisk. Den nya kyrkan utformades i nyklassicistisk stil enligt den ljusa och rymliga modell som förespråkades av Växjöbiskopen Esaias Tegnér. Idag ses sådana byggnader som själva arketypen för svenska kyrkor och kallas ibland ”Tegnérlador” på grund av sin utformning.

Det var vid lunchtid på lördagen som ett larm kom in om kraftig rökutveckling från kyrkans torn. Räddningstjänsten var snabbt på plats, men kunde konstatera att branden redan var fullt utvecklad och att kyrkan inte skulle gå att rädda. Ett äldre triumfkrucifix och ett par mässingsljusstakar kunde föras ut innan långhuset slukades av lågorna. Ett par timmar senare rasade tornspiran till marken.

Kyrkan var en aktiv sockenkyrka och församlingsrådet hade planer på att omgestalta och tillgänglighetsanpassa den. Av det blir nu intet   endast ruiner återstår efter eldens härjningar. För människorna i bygden är förlusten stor.

– Jag är döpt där. Och så sent som i höstas begravde vi min moster, säger Anette Nilsson Kurtz till SVT.

– Det blir ju ett landmärke som försvinner och det byggs naturligtvis inte upp igen. Nej, det borde inte hända, tycker man inte, att en kyrka brinner ner. Det är väldigt tragiskt, tillägger hon.

Polisen utreder nu hur branden startat, men har redan konstaterat att det inte finns några naturliga orsaker bakom. Branden misstänks vara anlagd. En förundersökning har inletts, men brottsrubriceringen är ännu inte fastställd.

Branden i Sjösås nya kyrka inträffade två veckor efter att Norra Gotlands pastorat tvingats fatta beslut om att stänga samtliga kyrkor efter att ett flertal kyrkobyggnader utsatts för vandalisering.

Läs mer:

https://sverigesradio.se/artikel/pastoralchefen-efter-storbranden-svart-att-ta-in

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/larm-om-brand-i-kyrka-1

https://bulletin.nu/historisk-kyrka-i-vaxjo-totalforstord-i-brand-polisen-vi-misstanker-att-branden-ar-anlagd-2

https://www.tv4.se/artikel/5Xw0lNYEzImY8OCJMDvMn9/brand-rasar-i-kyrka

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/anette-sag-kyrkan-i-sjosas-brinna-ner-jag-ar-dopt-har

2 reaktioner på ”Nytt attentat mot kyrka

  1. Mystiskt med dessa självantändande kyrkor. Det skall bli intressant att se om det byggs ett annat, förmodligen inte kristet, tempel på brandtomten.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s