När normerna förändras, del 80: Usla polisstudenter

I takt med att gängkriminalitet och grov våldsbrottslighet brett ut sig i Sverige har polisyrket blivit allt mer oattraktivt. Poliserna står maktlösa och i många fall handfallna inför en typ av brottslighet vi aldrig tidigare skådat. Samhällets maktmedel räcker inte på långa vägar, samtidigt som man från politiskt håll länge förnekat situationens allvar och krävt att poliserna ska lösa problemen med saft-och-bulle-metoder. Det påverkar givetvis viljan att söka till polishögskolan. Många utbildningsplatser gapar tomma år efter år, samtidigt som behovet av poliser ute på gatorna är större än någonsin. Och nu kommer upprepade larm om att uppenbart olämpliga personer både tas in på utbildningen och släpps igenom.

I syfte att få in fler i polisyrket har antagningskraven successivt sänkts de senaste åren. 2014 sänktes de fysiska kraven, 2016 sänktes kraven i IQ-testerna och 2022 ändrades IQ-testernas utformning, så att det blev lättare att få höga poäng. Effekterna syns nu tydligt bland de antagna. I maj gick polisinspektör Johan Siverland, som är lärare på polisutbildningen, ut och larmade om studenternas låga kvalitet. I en artikel i Polistidningen berättade han bland annat om studenter som fuskade och behövde psykofarmaka för att klara vardagen. Han beskrev även en incident då en student mer än halvvägs in i utbildningen sköt en ”berusad man” när denne inte ville lämna ifrån sig sin spritflaska. Siverland bedömde att vissa av studenterna hade så låg begåvningsnivå att de inte skulle tillåtas göra värnplikt.

En granskning som gjorts av Aftonbladet bekräftar nu bilden av allvarlig omdömesbrist bland landets polisstudenter. Som exempel lyfts fram att en student som kört på en fotgängare utanför utbildningslokalerna skällt ut den påkörda och sedan åkt därifrån, istället för att ta reda på skadeläget. En annan student har i en tentamen kallat misstänkta personer för ”horungar”. Vidare berättas om studenter som inte klarat av att tanka polisbilen.

I reportaget återges flera anonyma citat från poliskollegor och lärare, som i flera fall innehåller ett högst oroväckande budskap:

”Vi bedömer snällare för att de är så usla.”

”Standarden på nya kollegor har aldrig varit sämre. Aspiranter har låst in sig i polisbilen när kollegan fått slåss för sitt liv utanför, men ändå blivit godkända.”

”Det finns katastrofexempel där man blir placerad på enheter ‘där man gör minst skada’.”

”Aspiranter trycks igenom och blir godkända trots att de inte uppfyllt kraven under aspiranttjänstgöringen och är en direkt fara för sina kollegor.”

”I en klass på 25 studenter så finns det två-tre som jag skulle kunna tänka mig att åka polisbil med när de kommer ut i tjänst. De andra skulle jag inte känna mig trygg med.”

Den växande kriminaliteten orsakar idag stor oro i det svenska samhället och lag och ordning är väljarnas viktigaste fråga inför det stundande valet. I det ljuset är det lätt att förstå ivern att pressa fram nya poliser till varje pris. En sak är dock säker: det kommer knappast att kännas tryggare när den nya polisgenerationen kommit ut på gatorna med tjänstevapnen hängande vid höften.

Som i så många andra fall är de problem Sverige försatt sig i oerhört svåra att lösa och kommer att fortsätta tynga samhället i all överskådlig tid. Svenska folket betalar dyrt för politiska felprioriteringar, önsketänkande och ovilja till realistiskt konsekvenstänk.

Läs mer:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Xbl6AB/larmet-manga-poliselever-ar-usla-200-sekunder-granskar-polisskolan

En reaktion på ”När normerna förändras, del 80: Usla polisstudenter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s