Norrbotten har fått egen kalender

Kulturarvet i Sverige har stora regionala variationer. Nu väljer Norrbottens museum att lyfta fram regionens särpräglade traditioner genom att ge ut en kalender med fokus på lokalt folkliv.

Arbetet med Norrbottenskalendern inleddes förra året, då länets invånare bjöds in att höra av sig till museet för att nominera högtider, evenemang och årstidsbundna aktiviteter. Intresset var stort. Paltens dag, meänkieli-dagen och nationalbastudagen är exempel på bemärkelsedagar som befolkningen ville uppmärksamma. Att märka ut lämpliga tidpunkter för hjortronplockning och kalvmärkning sågs också som viktigt.

Kalendern är förstås rolig och inspirerande för den med kulturhistoriskt intresse. Här ges glimtar av traditioner som inte alltid är allmänt kända, men avspeglar livsmönster och seder på en specifik plats. Tillsammans skildrar de delar av vårt lands nordligaste kulturarv på ett sätt som lockar till att ta reda på mer.

Norrbottenskalendern finns att köpa i butiken vid Norrbottens museum, Piteå museum, Storforsen shop, Havremagasinet i Boden och Teknikens hus i Luleå. För den som känner att resvägen är lite väl lång går kalendern att beställa via Isa Form webbshop.

I nuläget är kalendern tryckt i form av en affisch, där de olika bemärkelsedagarna radas upp månadsvis. Låt oss hoppas att den goda idén utvecklas, så att vi kommande år får se en version med blädderblad samt beskrivningar och fotografier av de traditioner som lyfts fram. Det vore också roligt om fler landskap lät sig inspireras till att göra samma sak.

Läs mer:

https://sverigesradio.se/artikel/ny-kalender-lyfter-viktiga-hogtider-for-norrbottningar

https://kulturmiljonorrbotten.com/tag/norrbottenskalender/

En reaktion på ”Norrbotten har fått egen kalender

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s