Kulturhistoriska sevärdheter, del 74: Kyrkberget i Vilhelmina

Vilhelmina är en liten stad med naturskönt läge i södra Lappland. Bebyggelsen är belägen i en sluttning ner mot Volgsjön, som ingår i Ångermanälvens sjösystem. Tidigare bar orten samma namn som sjön, men namngavs 1804 efter drottning Fredrika Dorotea Vilhelmina. Idag bor cirka 7600 personer i Vilhelmina kommun, varav hälften inne i tätorten. För många besökare är Vilhelmina utgångspunkt för en resa längs den sagolika Vildmarksvägen, men staden har också mycket att erbjuda den kulturhistoriskt intresserade. En plats som ingen bör förbise är Kyrkberget i stadens norra utkant, där flera sevärdheter samsas uppe på höjden.

Vilhelminas historia som samhälle började på 1700-talet, då ett nybygge etablerades. 1794 byggdes ett kapell vid sjön, där präster från Åsele stannade till och predikade under sina resor till fjällsamernas land längre upp i fjällvärlden. När kapellet blivit för trångt uppfördes den nuvarande kyrkan i 1835-40. Platsen som valdes var sydsluttningen på det berg som sedan dess kallas Kyrkberget. Det höga läget gjorde kyrkan vida synlig över nejden och gav kyrkogården en förnämlig utsikt.

Vilhelmina kyrka

Vilhelmina kyrka är byggd i nyklassisk stil med strama linjer, vitmålad fasad och stora fönster. Byggnaden skiljer sig från många av sina systerkyrkor längre söderut genom att vara helt i trä. Invändigt finns anledning att vara uppmärksam på detaljerna. Tre sorters skinn går att hitta: renskinn på altarringen, fårskinn på dörrarna vid södra vindfånget och björnskinn på innerdörrarna vid huvudingången.

Utanför kyrkan finns ett minnesmärke som rör ett av vårt lands största nationella trauman i modern tid. En sten har rests till åminnelse av de lärare och elever vid Malgomajskolan som 1994 omkom i samband med Estonias förlisning. Gruppen hade besökt en skola i Litauen och skulle åka med Estonia hem den natten. Än idag är katastrofen ett öppet sår och minnesstenen är ständigt försedd med färska blommor och ljus.

Malgomajskolan i Vilhelmina förlorade både lärare och elever vid Estoniakatastrofen.

I ett skogsparti i kyrkans närhet finns ett sameviste som rests av sameföreningen Vueltjere Duodji. Här visas flera olika byggnadstyper inom den samiska arkitekturen, inte minst en skogssamisk kåta, en sommarkåta och olika sorters stolpbodar för förvaring. Vid särskilda tillfällen under året lever vistet upp och bjuder på aktiviteter med koppling till samisk kultur.

Förbi samevistet löper en barnvänlig naturstig (cirka en kilometer lång), där besökarna får möta väsen ur både folktro och sagor. Det gäller dock att vara uppmärksam, för de gömmer sig bakom stenar, under rötter och bland snår.

En av de kåtor som visas på Kyrkberget. I bakgrunden ses en stolpbod.

Ner från Kyrkberget leder en brant backe in mot Vilhelminas centrum. Vägen kantas av äldre trähus, som tidigare ingick i församlingens kyrkstad. Under de stora kyrkhelgerna flyttade folk in från landsbygden och bodde i enkla bostadshus som byggts för ändamålet. Kyrkstaden var länge en så central del av samhällslivet att Vilhelmina i folkmun kallades ”plass´n” kyrkplatsen. Ett 20-tal hus klarade sig undan en omfattande brand 1921 och är i gott skick. Idag rymmer de privata bostäder, affärer och uthyrningsrum. I kyrkstaden finns också den gamla sockenstugan, som nu är museum och visar upp en imponerande samling av föremål från bygden, från forntid till nutid.

Vilhelminas gamla kyrkstad kantar vägen ner från Kyrkberget mot centrum.

För den som vill fortsätta utforska staden och omgivningarna finns mycket mer att upptäcka, både under den korta sommaren och den hisnande kalla vintern. Här är väl värt att stanna en natt eller flera för att ta del av natur, kulturarv och friluftsaktiviteter. På den välutrustade turistbyrån, som är centralt belägen i det originella gamla tingshuset, finns både information och praktiska tips att hämta.

Tryckta källor:

Ottoson, Mats; Ottosson, Åsa (2008), Upplev Sverige. En guide till upplevelser i hela landet, Bonnier Fakta

Vandring i Vilhelmina, häfte utgivet av Vilhelmina kommun

Otryckta källor:

https://res.inlandsbanan.se/vilhelmina

https://www.svenskakyrkan.se/vilhelmina/vilhelmina-kyrka

https://www.vilhelmina.se/uppleva-och-goera/

Information har även inhämtats vid besök i Vilhelmina.

En reaktion på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 74: Kyrkberget i Vilhelmina

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s