Kulturhistoriska sevärdheter, del 75: Blomsholms fornlämningsområde

Vid Blomsholm norr om Strömstad ligger en samling gravfält med ovanligt imponerade fornlämningar. Här finns inte minst en av Sveriges största skeppssättningar, en mycket stor domarring och flera gravhögar. Området betraktas som en av Bohusläns finaste kulturmiljöer och vittnar om platsens historiska betydelse.

Blomsholms skeppssättning mäter över 40 meter och innehåller 49 stenblock (bild överst). Stenarna i för och akter är över fyra meter höga. Stenhöjden sjunker succesivt in mot mitten, vilket ger skeppet en vackert avsmalnande profil när det betraktas på avstånd. Omkringliggande gravar har undersökts och daterats till 400-600 e. Kr, det vill säga en del av yngre järnåldern. Det är troligt att skeppssättningen är lika gammal, vilket innebär att den, när den restes, befann sig vid en havsvik som sedan torkat ut till följd av landhöjningen. Än idag är dock läget både högt och hänförande.

Genom seklerna har skeppet satt folkfantasin i rörelse och kommit att förknippas med flera lokala sägner. Enligt en legend ska soldater som omkommit i Karl XII:s krig mot Danmark-Norge 1717-1718 ha begravts runt skeppet efter att ha avlidit vid Blomsholm. En annan sägen berättar att stenarna ska ha rests över ett brudfölje som dödades på platsen.

I bergsslänten norr om skeppssättningen ligger områdets mest imponerande domarring. Med en diameter på 36 meter är den en av Sveriges största och den är ovanlig på flera sätt. I regel byggdes domarringar med ett ojämnt stenantal, men ringen vid Blomsholm innehåller tio stenar. Den har också ett stort mittblock. Runt domarringen finns ett fyrtiotal andra forngravar av olika slag, mer eller mindre synliga för ett otränat öga. Gravfältet är ännu outgrävt, så vilka som begravts på platsen och vad för slags gravgåvor de fått med sig är ännu okänt.

Ovanför domarringen finns två gravhögar uppe på höjden. Den större av dem (30 meter vid och fem meter hög) användes i början av 1900-talet som kruthus. Ett stort hål grävdes då ut i högens mitt, men inga fynd togs tillvara. Vid denna tid lade man också dit de trappstenar som ses idag. En ännu större hög (kallad Grönehög), ligger en dryg kilometer söderut. En separat bilväg leder dit, men det går också bra att promenera över fältet från skeppssättningen. Högen, som sannolikt restes under 500-talet, är 45 meter lång och omkring sex meter hög.

Blomsholms gravfält ligger på privat mark, varför besök måste ske med hänsyn, inte minst med tanke på att får ibland betar i markerna. En skyltad kulturstig från parkeringen leder fram över fornåkrar och fält till de mest sevärda lämningarna och sommartid arrangeras kulturvandringar. Strax intill fornlämningsområdet ligger Blomsholms gård, där det går att se en renoverad statarlänga från 1800-talet.

Tryckta källor:

Ottoson, Mats; Ottosson, Åsa (2008), Upplev Sverige. En guide till upplevelser i hela landet, Bonnier Fakta

Otryckta källor:

http://wadbring.com/historia/sidor/blomsholm.htm

https://www.vastsverige.com/stromstad/produkter/blomsholm/

Information har även inhämtats vid besök i Blomsholm.

2 reaktioner på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 75: Blomsholms fornlämningsområde

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

  2. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s