Sverige ska få en kulturkanon

En svensk kulturkanon ska tas fram

Ett uppdrag ges att tillsätta fristående expertkommittéer i syfte att inom skilda kulturformer ta fram förslag på svensk kulturkanon. Tillsättningen av ledamöter i expertkommittéerna ska utgå från konstnärlig kompetens i respektive fält.

Citatet ovan är hämtat ur det så kallade Tidöavtalet, det avtal som idag presenterades av vår tillträdande statsminister och ska bli vägledande för den kommande regeringens politik.

Att Sverige ska få en kulturkanon innebär att det svenska kulturarvets viktigaste beståndsdelar nu ska definieras och lyftas fram. Det var på tiden, och det är ett betydelsefullt avsteg från den förminskning av den svenska kulturens värde som länge varit tongivande inom svensk politik.

Bloggen Kulturminnet startade som en motreaktion på just den kulturpolitik som alltmer tappat intresset för det egna kulturarvet. Att jag en dag i april 2017 satte mig vid tangentbordet och bestämde mig för att börja skildra vår kulturs mest värdefulla och fascinerande beståndsdelar berodde på de samhällstrender som förnekade den svenska kulturens själva existens. Kulturellt självförakt hade blivit en hyllad norm i såväl politiska korridorer som på ledarsidor. Kanske ser vi nu början på slutet på denna destruktivitet.

Sedan bloggen startades har jag publicerat närmare tusen inlägg. Jag har skildrat bakgrunden till högtider och traditioner, berättat om väsen och föreställningar i den svenska folktron, presenterat kulturhistoriska sevärdheter från hela landet, återgivit gamla folksagor och beskrivit livsöden som illustrerar Sveriges kulturhistoria. I otaliga texter har jag försökt beskriva hur värdefulla den svenska kulturens värderingar har varit för utvecklingen av vårt land. Jag har, i bildlig mening, skrikit mig hes till min kulturs försvar. För mig är det nu en glädjens dag, när jag kan se att den mentala kulturförstörelse som jag slagits emot börjar förlora sitt grepp. Det är knappast Kulturminnets förtjänst, men likväl ett skäl att glädjas.

Idag känner jag lite mer hoppfullhet för Sverige än jag gjort på länge.

Kanske kan svenskarna nu få samma rätt att känna stolthet över sin kultur som alla andra folk i världen.

4 reaktioner på ”Sverige ska få en kulturkanon

 1. Och jag har med stor behållning läst din blogg i flera år och haft stor glädje av den. Jag har ändå själv besökt några av de sevärdheter som du ingående beskrivit, och först då förstått vad jag sett på plats, eftersom informationen där varit ytterst knapphändig. Stort tack för din insats!

  Gilla

  • Tack, Jan! Dina ord värmer mitt hjärta. Det är precis det jag önskat: att människor ske se de kulturella spår som överallt omger oss och förstå deras värde.

   Låt oss nu hoppas att vi går mot en tid då vårt kulturarv visas större respekt. Jag kommer inte att sluta skriva, men jag hoppas att vi ska nå en punkt då en blogg som Kulturminnet inte längre behövs.

   Gilla

 2. Vill också tacka så mycket för ditt arbete! Har inte betat av alla inlägg än faktiskt, men det här har blivit en favoritblogg att följa! Lär mig otroligt mycket. Och uppskattar variationen i ämnen

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s