Kultur och identitet

Jag minns nu inte längre var jag läste det eller vem som skrev det, men jag bär med mig ett vackert citat som skildrar kulturens betydelse i en människas liv:

Att säga till en människa att hon saknar kultur är som att säga att hon inte har någon själ.

Det ligger mycket sanning i det. Kulturen genomsyrar så många aspekter av vårt varande att den oundvikligen är en del av vårt jag. Den finns med i vår vardags små sysslor, påverkar vilken klädsel vi väljer och avgör hur vi samspelar med människorna omkring oss. Den färgar vår syn på rätt och fel, vägleder oss i livsavgörande beslut och har inflytande på hur vi förhåller oss till de gemenskaper vi ingår i. När vi ser på världen gör vi det genom glasögon som slipats av vårt kulturella sammanhang. Kulturens trådar är många och starka i den väv som utgör vår tillvaro. Det mönster kulturen skapar i våra liv gör den till en del av oss.

En kulturlös människa existerar inte. Det finns ingen person, mer än möjligen ett nyfött barn, som inte bär med sig och ger uttryck för den kultur som format henne. Vi är alla kulturbärare.

I många år har svenska folket nu, i olika sammanhang, matats med budskapet att den svenska kulturen är oviktig, banal eller barbarisk. Ibland har hävdats att den inte ens existerar. Människor som haft makten att göra sina röster hörda har gjort gällande att de värderingar, beteenden, sedvänjor och förhållningssätt som odlats fram i just vår del av världen saknar betydelse. Svenskarna har ombetts maka på sig för att ge plats åt utbredningen av en mångkultur, som för många av oss varit mycket främmande och omformat vårt land till något vi inte känner igen.

Nu ser vi allt fler tecken på att svenskarna har börjat säga ifrån. Allt fler röster har höjts för att den svenska kulturen ska behandlas med samma respekt och tillmätas samma värde som andra. Några har till och med vågat uttrycka att den bör få fortsätta ha en särställning i vårt land. Ibland har debatten om Sveriges mångkulturella omvandling blivit brysk och känslosam. Det är inte förvånande det som ligger i stöpsleven är vår livsmiljö, vårt samhälle och delar av den djupast rotade kärnan av vår identitet. Vi är många som vill att det ska fortsätta finnas en plats på jorden där vi kan känna oss hemma.

Vårt kulturella arv är vårt ansvar att förvalta. Mer än något annat är det vår kultur, framslipad av de livsbetingelser naturen gett oss, som gjort Sverige till vad det är. Svenska folket är inte kulturlösa själlösa varelser. Vi är ett folk och vi vill fortsätta finnas.

En reaktion på ”Kultur och identitet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s