Klenoder ur vårt kulturarv, del 29: Bacchuståget av Simon Gate

Under 1800-talets senare hälft vaknade en enorm kreativitet i Smålandsskogarna. Glasbruk växte fram, nya tekniker utvecklades och det så kallade ”Glasriket” blev ett centrum för konstglas. Bland de föremål som framställdes vid bruken i Kosta, Boda och Orrefors finns ett flertal som kommit att betraktas som symboler för den svenska glasproduktionens storhetstid. Ett av det mest omtalade är praktskålen ”Bacchuståget” av formgivaren Simon Gate.

Simon Gate hade tillsammans med glaskonstnären Edward Hald länge arbetat med att utveckla glaskonst med graverad dekor. Bacchuståget formgavs inför världsutställningen i Paris 1925 och innebar att Gate och Hald fick sitt internationella genombrott, samtidigt som Orrefors fick världsrykte. Det var också vid denna utställning som den nordiska klassicismen (senare kallad ”Swedish grace”) slog igenom.

Skålen är 22 cm hög och har en diameter på 30 cm. Motivet är en hyllning till vinguden Bacchus och skildrar en vinfest. Spänstiga och frodiga kroppar avbildas i dans på ett sätt som nästan får dem att sväva och kraftfulla kattdjur drar fram en vagn med en vintunna. Motivet är oerhört detaljrikt och gravyren har gjorts med mjuka skiftningar som förstärker djupet. Hårsvall och böljande tyger avbildas gracilt och luftigt och varje ansikte framställs med unika drag.

De första exemplaren av Bacchuståget färdigställdes av gravören av Gustav Abels, som beskrivit att arbetet var det mest krävande han gjort.

– Det mest påfrestande arbetet jag kommer ihåg är Bacchusskålen, som jag graverade till Parisutställningen 1925. När den var färdig råkade Gate slå sönder den, varefter den måste göras om i forcerat tempo, men då hade vi också gjort en del erfarenheter, har Abels berättat.

Totalt tog skålen 300 arbetstimmar att gravera. Incidenten då den första skålen gick i kras inträffade när Gate lyfte upp den mot ljuset och råkade slå den i en lampa.

Bacchusskålen betraktas nu som ett av Orrefors mest ikoniska verk och finns med i ett stort antal böcker och tidskrifter som exempel på glasbrukets exceptionella kvalitet. Tretton exemplar har framställts och finns nu hos både privata ägare och på museer. När en av skålarna auktionerades ut 2018 blev slutpriset över en miljon kronor. Det exemplar som ses på bilden ovan är utställt på Smålands museum i Växjö.

Källor:

https://www.bukowskis.com/sv/auctions/612/238-simon-gate-praktskal-bacchustaget-orrefors-1926-

https://digitaltmuseum.se/021028576735/skalswedish-grace-gravor-arthur-diessner

https://www.kristallshopen.se/Simon_Gate.php

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/orrefors-skal-sald-for-over-miljonen

Information har även inhämtats vid besök på Smålands museum i Växjö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s