Mönstermani på Textilmuseet

Just nu bjuder Textilmuseet i Borås på en färgsprakande mönsterkavalkad. Tryckta svenska tyger från 1900-talet har samlats in och ställs ut i en av museets större salar. Välrenommerade namn som Stig Lindberg, Estrid Ericson och Josef Frank är förstås rikligt representerade, men här finns också många vackra och i vissa fall välbekanta tryck av formgivare som inte nått samma ryktbarhet.

Textilierna som visas är sådana som omgett oss i våra hem under flera decennier. De allra flesta besökare kan nog med viss nostalgi känna igen mormors kökshanddukar, barndomshemmets julgardiner eller tyget i väninnans strandklänning. Många av trycken har på senare år vunnit förnyad uppskattning och ses nu i möbeltyg, kuddvar och tapeter.

Utställningen bygger på boken Tryckta tyger för alla tillfällen av kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark. I deras researcharbete ingick omfattande efterforskningar rörande de textilformgivare som påverkat både klädsel och inredning i svenska hem. På utställningen presenteras flera av dem tillsammans med mönstren de skapat och företag som gjort avtryck i textilindustrins historia.

Totalt visas över 350 tyger, varav många är från de svenska tygtryckens storhetstid vid 1900-talets mitt. Flera av dem räknas idag som svenska designklassiker. Att vandra runt i utställningslokalen är som att få en vitamininjektion av färgprakt, obändig skaparglädje och överraskande hågkomster.

Utställningen Mönstermani svensk textildesign 1920-90-tal pågår fram till 19 februari 2023.

Läs mer:

https://textilmuseet.se/utstallningar/utstallningar/2022-03-30-monstermani—svensk-textildesign-1920-90-tal

En reaktion på ”Mönstermani på Textilmuseet

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s