Det kungliga året 2023

Gripsholms slott

Monarkin är en betydelsefull del av Sveriges historiska arv, som nu lever kvar av traditionella och symboliska skäl. Kungafamiljen är mycket populär hos svenska folket och fyller ceremoniella funktioner vid för landet viktiga tilldragelser.

2023 är ett kungligt jubileumsår, då två händelser kopplade till kungahuset kommer att firas. Nationaldagen 6 juni är i år speciell, då den markerar 500-årsjubileet av Gustav Vasas kungaval. Hans maktövertag innebar slutet för Kalmarunionen och ledde Sverige in i en ny epok. Man skulle kunna säga att vi nu firar 500 år som självständig stat.

Senare på året, närmare bestämt 15 september, firar kung Carl XVI Gustaf 50 år på tronen. Han är den monark som innehaft kronan längst i vårt land och rekordet kommer nog bli svårt att slå.

Jubileumsåret uppmärksammas på flera sätt. På Kungliga slottet visas utställningen Vasa till Bernadotte – Kultur i rikets tjänst 1523 – 1973 – 2023 från 10 mars och året ut. På Slottsbacken utanför kommer det under sommaren att finnas en fotoutställning som illustrerar Carl XVI Gustafs tid som statschef. Gripsholms slott arrangerar föreläsningar och slottsvisningar om Gustav Vasa och Skansen kommer att bjuda på ett lite mer omfattande nationaldagsfirande för att uppmärksamma Vasas trontillträde.

Mer information om de olika arrangemangen finns att läsa på kungahusets hemsida:

https://www.kungahuset.se/arkiv/pressmeddelanden/2022-09-28-2023—ett-jubileumsar-for-sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s