Dunérs bok är en resa genom tankevärldens historia

David Dunér är professor i idé- och lärdomshistoria i Lund med en gedigen pubikationslista bakom sig. Nu har han utkommit med en ny bok, Svensk idehistoria: forntid, medeltid, renässans (Historiska Media), där tänkandet, åskådningarna och människans föreställningar om världen står i centrum. Boken är en ambitiös sammanställning av hur tankar och idéströmninngar formats av människors livsvillkor, men samtidigt verkat i motsatt riktning och kommit att styra den historiska utvecklingen. Här finns mycket att hämta för den kulturhistoriskt intresserade och läsaren bjuds på överraskande perspektiv på företeelser hon redan trodde sig känna.

Svensk idéhistoria tar avstamp i forntiden och bygger sedan upp ett kronologiskt drama fram till 1600-talet. De olika tidsepokernas materiella förutsättningar och dåtidsmänniskans vardagsliv tecknas som kuliss, medan själva handlingen utgörs av det som rört sig i människors medvetande. Hällristningarnas bildvärld och runstenarnas korthuggna texter analyseras i jakt på ledtrådar om sin tids livsåskådning, ideal och strävanden. Elegant skildras hur den omvälvande brytningstiden mellan asatro och kristendom skapat ett skifte i människors tankemönster och hur skriftkulturen ändrat förutsättningarna för idéspridning. Det är ett fascinerande skådespel som växer fram för läsarens inre blick: arkeologiska fynd, medeltida skrifter och välkända konstverk får nya röster när ljuskäglan riktas mot de trender och ideologier som gjort avtryck i utformningen.

När ridåerna på detta sätt dras undan från tankens landskap är det svårt att inte häpna över hur stor del av vår historia som utgörs av själva tänkandet och hur mycket av vår kulturella utveckling som bottnar i tankens processer. De konkreta och synliga uttrycken kyrkobyggen, kungaval, krig har alla rötter som hämtat sin näring ur den mänskliga hjärnans vindlingar. Det är ett ständigt ömsesidigt spel, där händelser springer fram ur tankar och sedan ger återkoppling på det som tänks.

Fokus i Dunérs bok ligger på Sverige och Norden. Vi får följa framväxten av vårt land och nagelfara vilka idémässiga grundvalar rikets fötter vilar på. Det väcker angelägna frågor om ideologiers och idétraditioners betydelse för samhällets sätt att fungera, igår, idag och imorgon. Några sekler tillbaka förmedlades tankar långsamt, idag sprids de mycket fort. Vad betyder det för vårt historiska och kulturella fortskridande? Vilka beteckningar kommer framtiden att sätta på vår egen tidsepok och vilka termer kommer att användas för att beskriva den? Hur mycket kan vi själva påverka verkligheten genom att forma våra synsätt?

Bokens stora styrka är kombinationen av det välkända och det nya. Rökstenen, Skogbonaden och Carta Marina flyter förbi; tankar av Heliga Birgitta, Johannes Messenius och Tycho Brahe lyfts fram, men i ett ljus som blottlägger nya detaljer. Här finns mycket som skulle kunna utgöra en kulturhistorisk kanon, tillsammans med förklaringar som förankrar varje företeelse i ett sammanhang. Resultatet är en ljuvlig blandning av igenkänning och nytänkande.

Jag kan inte annat än buga mig djupt och ge boken mina varmaste rekommendationer. Bättre blir det inte.

En reaktion på ”Dunérs bok är en resa genom tankevärldens historia

  1. Bra tips, ska fixa den boken. Men jag tycker även det är intressant att tänka efter själv. Man kan ju delvis föreställa sig vad dom visste och tänkte då. Lika smarta som oss, men utan modern vetenskaplig kunskap. Med lite fantasi kan man göra en egen tolkning, kanske lika bra som någon annan.

    Tack för en väldigt bra blogg !

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s