Tänkvärt om kultur, del 92

I vissa kulturer är psykisk ohälsa en besättelse av onda andar som behandlas med örter och koranläsning, medan andra åtgärdar samma symptom med elchocker, terapi och tabletter.

I vissa kulturer löser människor inte själva konflikter utan kallar in en tredje part, polisen, medan andra ringer in sina kusiner för att uppnå styrka nog att hävda sin rätt.

I vissa delar av världen hyllas individens frihet medan kollektivet står i centrum i andra. I den första kan man gifta sig på så lösa grunder som känslor medan den andra kollektivt beslutar vem sonen och dottern ska gifta sig med.

I vissa delar av världen är det legio att ge det olydiga barnet en hurring. I andra är det hårdaste en förälder tar till mot ett trotsigt barn hotet om inställd skärmtid till helgen.

En mänsklighet, ändå så olika.

– Per Brinkemo

Brinkemos artikel finns att läsa i sin helhet här.

2 reaktioner på ”Tänkvärt om kultur, del 92

  1. Såsom varande hedning kan jag endast anmärka, att allt av ovanstående är sant, men det svåra är – som Brinkemo redan påpekat på sitt sätt – att ta in totaliteten av det hela. ”Basic Finchley Station” eller lagen om alltings generella djävlighet ?

    Gilla

  2. Pingback: Samfundet Särimners Kalender 2023 – de sista 28 exemplaren… | Hedniska Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s