Om skjutningar, sprängdåd och mångkultur

Nyheterna har inte varit rolig läsning de senaste veckorna. Inrikesrapporteringen domineras av skjutningar och sprängdåd och något slut på eländet verkar inte vara i sikte. En läkare på Sahlgrenska har nu gått ut och larmat om att vården av skottskadade måste bli bättre sjukvården har inte hängt med i den verklighet vi nu har att förhålla oss till.

Utvecklingen har inte gått utländsk press förbi: tysk public service konstaterar att gatans lag nu råder i delar av Sverige och danska Jyllands-Posten beskriver Sverige som ”en uppenbar tragedi”.

De personer som står för våldet har i nästan samtliga fall utländsk bakgrund. Det är ingen slump. De senaste decenniernas invandring har till stor del kommit från länder i Mellanöstern och Afrika med dåligt fungerande samhällsorganisation och en helt annan syn på våld. Det handlar om länder där det är fullt lagligt för en man att misshandla både fru och barn, där en kvinna som går ut utan täckande klädsel är en hora och där ett mord renderar låga straff om det utförs av hedersskäl. Det är länder där man hämtar kusinerna när man känner sig kränkt, där den som kritiserar religionen helst ska dödas och där man saknar all vana av att respektera och bidra till en gemensam välfärd.

Det var inte svårt att se hur det skulle gå och precis så gick det. De som kom hit började i alldeles för liten utsträckning bete sig som svenskar. Många fortsatte leva enligt de kulturella mönster de fostrats in i och tagit med sig.

Nu står vi här, med hela områden där polisen tappat kontrollen, med tusentals fall av hedersrelaterad brottslighet varje år, med en sexualbrottsstatistik som skjutit i höjden, med gängkriminalitet, sprängdåd och dagliga skjutningar och som lök på laxen långtidsarbetslöshet och bidragsberoende bland de grupper som toppar allt det övriga. Och ännu finns det personer som vill skylla allt detta på socioekonomiska faktorer, i ett land där klyftorna ur internationellt perspektiv är små.

Kriminolog Jerzy Sarnecki, han som in i det längsta försökte hävda att brottsutvecklingen i Sverige bara berodde på ökad anmälningsbenägenhet, har dock ändrat strategi. Nu hävdar han att ingen vet varför just Sverige drabbas på detta sätt. Orsakerna torde dock vara uppenbara för vem som helst som inte försett sig med ogenomträngliga skygglappar: det beror på att Sverige har tagit emot en alldeles för stor invandring från kulturer som inte fungerar i det svenska samhället.

Mångkultur med alltför stort värderingsgap kan inte skapa stabilitet. Kulturer vars normer inte är förenliga med svensk lag kan inte fås att fungera här. Det är det hög tid att inse.

2 reaktioner på ”Om skjutningar, sprängdåd och mångkultur

 1. Själv känner jag mig bara maktlös och sur. Ca 2010/12 fattade jag att det skulle bli såhär och blev en SD-supporter, medans S och M propagerade för vilken oerhörd fördel som massinvandringen skulle ge. Dom har förstört Sverige.
  Jämför med andra Skandinaviska länder, som har en vettig invandringspolitik ?!

  Tack för en bra blogg.

  Gilla

  • Tack, Hanz. Ja, visst kan man bli både förbannad och bedrövad när man ser vad som händer i Sverige jämfört med våra nordiska grannländer. Men mitt uppe i eländet är det glädjande att de valt att inte vandra i samma spår som vi. Jag finner lite tröst i att det nordiska kulturarvet förvaltas hos våra grannar och att de fina samhällen som sprungit fram ur de nordiska kulturernas värderingar får leva kvar hos dem.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s