Kulturhistoriska sevärdheter, del 99: Gamla Linköping

Den som besöker Linköping sommartid kan göra en resa tillbaka till förra sekelskiftet. I friluftsmuseet Gamla Linköping är den äldre bebyggelsen bevarad och livet förr skildras i tidstypiska miljöer. Här kan man vandra på bulliga kullerstensgator, över torg och genom innergårdar för att uppleva Linköping som det var för hundra år sedan.

Friluftsmuseet består av tre delar: stadskvarteren, Valla gård och naturreservatet Vallaskogen. Mest framträdande är stadskvarteren, som utgörs av ett åttiotal gamla trähus ett par kilometer väster om Linköpings centrum. Flera av husen innehåller originalinteriörer och fungerar som små museer. Till de mest sevärda hör Villa Lugnet, där hemmiljön stått orörd sedan 1913, och arbetarhemmet Solliden, som bevarats sedan 1920-talet. Här finns allt kvar i oförändrat skick, in till knappnålarna i lådan och saftflaskorna i skafferiet. Det känns som om familjerna bara tillfälligt lämnat sina hem för att gå ut och uträtta ärenden.

En annan sevärd miljö är adelshemmet von Lingens gård, där en förmögen familjs bostad återskapats utifrån en bouppteckning. Huset, som innehåller 14 rum, byggdes på 1720-talet och var en gång hem och arbetsplats åt många; bara tjänstestaben bestod av tio personer. I närheten finns den gamla handelsboden, som visar hur en diversehandel kunde se ut vid 1900-talets början, samt en folkskola med tre skolsalar från olika epoker. I de omkringliggande kvarteren finns också smedja, repslageri och bankkontor av gammal modell.

En kort promenad (ungefär 10 minuter) leder vidare till Valla gård, som illustrerar livet på landsbygden. Vid gården ligger friluftsmuseets äldsta byggnad Östra Torp, en parstuga som flyttats från Rystads socken. Dagligstugan, som är husets äldsta del, byggdes på 1660-talet. I början av 1700-talet tillkom feststugan, som dekorerades med färggranna takmålningar inför en bröllopsfest 1706. Hundra år senare började målningarna ses som omoderna och täcktes över, vilket gjorde att de bevarades. Idag kan vi fascineras och kanske le lite åt de naivistiska bibliska motiven.

Interiör i Östra Torp. Takmålningarna tillhör stugans värdefullaste inslag.

Sommartid hålls getter, höns, ankor och andra djur av svenska lantraser på gården, medan Värmlandsfår går i den närliggande Vallaskogen. Genom skogen finns även promenadslingor där skyltar berättar om naturen.

Själva museiområdet har fri entré och är alltid öppet, medan husen har olika öppettider beroende på säsong. Bäst är att besöka Gamla Linköping under ”Tidernas sommar”, från veckan efter midsommar till mitten av augusti. Då hålls byggnaderna öppna dagtid och mängder av aktiviteter ordnas. Inte minst finns möjlighet att åka hästdragen vagn, lära sig gamla lekar och se teater. Det är också då friluftsmuseet är som vackrast, med rikliga odlingar i trädgårdar och täppor.

Trädgårdsmiljöerna bidrar till Gamla Linköpings charm.

Utöver museimiljöerna innehåller Gamla Linköping små butiker, caféer och restauranger. Övernattningsmöjligheter erbjuds på hotell och vandrarhem. I det välsorterade besökscentret på Tunnbindaregatan finns kartor, informationsbroschyrer och hjälpsamma museivärdar, som kan underlätta besöket och tipsa om arrangemang. En sommarutflykt till friluftsmuseet har alla förutsättningar att bli en minnesvärd upplevelse för alla familjens medlemmar och kan samtidigt ge förståelse för hur livet såg ut i en annan tid.

Tryckta källor:

Ottosson, Mats; Ottosson, Åsa (2008), Upplev Sverige. En guide till upplevelser i hela landet, Bonnier Fakta

Otryckta källor:

https://www.gamlalinkoping.info/

Information har även inhämtats vid besök i Gamla Linköping.

3 reaktioner på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 99: Gamla Linköping

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Lämna en kommentar