Gästskribent Marcus Hokkanen: Bergsråets vrede

Idag bjuds Kulturminnets läsare på en saga i traditionell stil, som lyfter fram väsen och föreställningar ur den svenska folktron. Sagan är skriven av Marcus Hokkanen och har tidigare publicerats på hans blogg Folktro och monster.

För länge länge sedan bodde det ett bergsrå i Omberget i Östergötland. Hon var en vacker men nyckfull varelse som rådde över bergets malmer och skatter. Många gruvarbetare fruktade hennes vrede, för hon kunde förvrida synen på dem som upptäckte malmfyndigheter så att de aldrig hittade dem igen.

En dag kom en girig gruvdräng till Omberget för att bryta malm. Han var hänsynslös och bröt sönder berget utan att be bergsrået om lov. Bergsrået blev ursinnig över hans fräckhet och lät sin vrede gå ut över honom. Hon förvirrade hans sinnen så att han gick vilse i gruvgångarna och aldrig hittade ut igen. Sedan lät bergsrået berget kollapsa över honom som straff för hans girighet. Andra gruvdrängar som arbetade i Omberget insåg snart vad hade hänt. De förstod att de måste blidka bergsrået för att undvika hennes vrede. Varje kväll lämnade de en offergåva av mat och öl vid bergets ingång.

De bad ödmjukt om lov att bryta malm och lovade att visa respekt. Bergsrået lät sig nöja med deras offer och lät dem arbeta ifred. Men de visste att hon alltid vaktade över sitt berg, redo att straffa dem som bröt mot hennes lagar. Från den dagen visade alla gruvarbetare i Omberget stor vördnad för bergsrået och hennes vrede.

En reaktion på ”Gästskribent Marcus Hokkanen: Bergsråets vrede

  1. Omberg kan ses från västra sidan av Vättern, men inte så tydligt. Bifogad bild från en mobiltelefon är tagen från Vanäs udde vid Karlsborgs fästning med 2x zoom och då ser man tydligt bergets mäktighet!

    /Jan Andersson, Strömstad

    Gilla

Lämna en kommentar