Kulturhistoriska sevärdheter, del 98: Hjo stadspark

På 1800-talet började kurortskulturen blomstra i Sverige. Många människor sökte sig till de speciella miljöerna för att stärka hälsan med bad, gymnastik och olika former av behandlingar. Ibland ordinerades kurortsvistelser av läkare och kunde då syfta till att bota både fysiska och psykiska krämpor.

Ett av våra finaste kulturminnen från kurortstiden finns i Hjo, vid Vätterns västra strand. På 1870-talet anlades Hjo vattenkuranstalt nere vid vattnet och till anläggningen hörde en kurortspark där gästerna kunde ta stärkande promenader. Den tyske trädgårdsarkitekten Johan Joseph Sternemann anlitades och lät skapa en miljö med ringlande stigar, prunkande rabatter, fontäner, broar och lummiga träd. Inne i parkmiljön byggdes trähus fulla av snickarglädje för att inhysa kurortsgäster, restaurang, läkarmottagning och kallbadhus. Senare tillkom ett friluftsbad med badhytter vid strandkanten.
Under sin aktiva tid var Hjo vattenkuranstalt en av Sveriges främsta badanläggningar och besöktes av hundratals gäster varje sommar. Förutom kurortsbehandlingar deltog gästerna i ett rikt sällskapsliv med dans, musikarrangemang och samkväm. I parken spelades krocket och tennis.

Kurorten stängdes 1935, men den vackra miljön är till stora delar bevarad och det är lätt att föreställa sig scener ur kurortslivet under trädens skuggande grenar. Parken är idag en uppskattad oas bland både ortsbor och turister, som söker sig dit för att promenera, ha picknick eller bara insupa den speciella atmosfären. I de gamla villorna finns vandrarhem, konstnärsateljé, hyreslägenheter, förskola och café. Parkmiljön känns högst levande och fortsätter erbjuda möjligheter till möten, umgänge och rekreation.
Badhytter längs stranden.

2018 byggnadsminnesförklarades stadsparken av Länsstyrelsen för att skydda dess kulturhistoriska värden. Nu får husen inte rivas eller byggas om utan tillstånd och parken måste vårdas så att dess karaktär bevaras.

Tryckta källor:

Thaning, Olof (red. 1982), Sverigeboken, Det Bästa

Otryckta källor:

https://hjo.se/trafik–utemiljo/parker-lekplatser-och-hundrastgardar/hjo-stadspark/

https://www.vastsverige.com/hjo/se-och-gora/trastaden/hjo-stadspark/

Information har även inhämtats vid besök i Hjo stadspark.

8 reaktioner på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 98: Hjo stadspark

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

    • Passa på att också besöka Karlsborgs fästning om du åker till denna trakt!

      Det är särskilt fint just nu när alla kastanjeträd blommar, och det finns en gammaldags lanthandel med kullerstenstorg en bit innanför inkörsporten, kallad Götiska valvet och som är försett med Carl XIV Johans namnsigill (första Bernadotten). Detta var Sveriges reservhuvudstad med plats för hela riksdagen (i kyrkan) om ryssen skulle komma och hit skulle Sveriges guldreserv flyttas om kriget kom. Fästningen är fortfarande aktiv som utbildningsplats så förbudsskyltar bör respekteras, annars får man kanskeö med nationella insatsstyrkan att göra…

      Bilkörning är tillåten på de flesta ställen.

      Glöm inte heller att åka ut till fästningudden Vanäs och se utsikten över Vättern. Där finns också ett sjukhus som hyste många som fått spanska sjukan 1918. Väster om Karlsborg ligger Vaberget med Klintens utsikt över Vättern och Karlsborg och man ser tvärsöver sjön i fint väder, missa inte det!

      I Finland finns i Esbotrakten väster om Helsingfors både Hvitträsk som byggdes av tre arkitekter runt förra sekelskiftet – fantastisk plats! I denna trakt finns även Akseli Gallen-Kallelas originella bostad och i Helsingfors finns två sevärdheter; både Alvar Aaltos ateljé och hans på sin tid originella bostad, fas på skilda adresser. Plus mycket annat, och Helsingfors är fortfarande en trygg stad med flera fantastiska konstmuseer.

      /Jan Andersson, Strömstad

      Gilla

Lämna en kommentar