Kulturens betydelse i dagens samhälle

bild bibliotek2

Författaren Mohamed Omar har idag publicerat en tänkvärd krönika på bloggen Det Goda Samhället, där han lyfter fram kulturens betydelse för ett samhälles funktion. Grundtemat i texten är att Sverige omöjligen kan anpassa sig till alla de olika kulturer som nu finns representerade inom landets gränser. Almanackan kan inte fyllas av röda dagar från hela världens högtider och de regler som styr våra beteenden kan inte se alltför olika ut när vi möts.

Jag håller med Mohamed Omar. Alla kulturer kan inte ha samma status i ett land, eftersom ett samhälle utan gemensamma normer inte fungerar. De lagar som finns måste gälla alla, även när de ibland krockar med värderingar och uppfattningar som bottnar i andra kulturers föreställningsvärld.

På den här bloggen har jag valt att blicka bakåt. Jag följer rottrådarna och söker ursprunget till de traditioner, beteenden och tankemönster som finns idag. Men kulturen är också levande i nuet och lika viktig nu som den varit förut. Den svenska kulturen innehåller mycket som är bra och som har bidragit till att skapa ett tryggt, jämställt och välmående samhälle. Det ska vi vara rädda om. Naturligtvis bör vi lyssna in och ta lärdom av andra kulturer inom områden där de lyckats bättre, men vi måste också tillmäta vår egen kultur ett värde och fortsätta hävda principer som hjälpt oss att skapa ett välfungerande land.

Lämna en kommentar