När normerna förändras, del 55: Omvärlden undrar vad som pågår i Sverige – och synliggör svensk medias brister

bild tidning

Den skenande våldsbrottsligheten i Sverige får nu omvärlden att reagera och fråga sig vad som händer i det lilla landet uppe i norr. När jag läser den senaste BBC-artikeln om sprängningarna och gängkriminaliteten är det emellertid formen snarare än innehållet som överraskar mig. Framför allt är det två frågor som formar sig i mitt huvud: Hur kommer det sig att problemen beskrivs och diskuteras med så mycket större öppenhet och rakhet i utländsk press, jämfört med i svensk media? Och varför känns det ovant att läsa en text som ställer olika perspektiv mot varandra och tillåter människor med vitt skilda synsätt att föra fram sina åsikter?

Läs själv artikeln och fundera. När läste du senast en artikel i en svensk dagstidning som med samma självklarhet speglade olika sidor av frågeställningen, utan att favorisera en viss vinkling och utan att peka ut för läsaren vilken slutsats som är ”den rätta”?

Skillnaderna i mediekultur säger något om vårt nutida samhällsklimat – och tydliggör hur lätt det är att som nyhetskonsument vänja sig vid att inte förses med en uttömmande helhetsbild.

 

Läs mer:

https://www.bbc.com/news/world-europe-50339977

3 reaktioner på ”När normerna förändras, del 55: Omvärlden undrar vad som pågår i Sverige – och synliggör svensk medias brister

  1. Pingback: När normerna förändras, del 55: Omvärlden undrar vad som pågår i Sverige – och synliggör svensk medias brister – Suzie Weathers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s