Kulturhistoriska sevärdheter, del 76: Eksjö trästad

Det finns flera städer som gör anspråk på att vara ”Sveriges bäst bevarade trästad”. En av dem är Eksjö i Småland, där den idylliska stadskärnan innehåller ett 50-tal kulturminnesmärkta hus. En promenad genom staden bjuder på kulturmiljöer från flera sekler, där det är lätt att med fantasins hjälp tänka sig hur livet en gång såg ut.

Eksjös historia som stad går tillbaka till omkring år 1400, då Erik av Pommern gav Eksjö stadsrättigheter. 1568 brändes staden under Nordiska sjuårskriget, men därefter har de norra stadsdelarna varit förskonade från brand, vilket gjort att bebyggelsen till stora delar lämnats orörd. Många av husen i ”Gamla stan” är från 1600- och 1700-talet och mellan dem slingrar sig trånga och oregelbundna gränder. De södra stadsdelarna eldhärjades däremot i en våldsam brand 1856 och återuppbyggdes enligt tidens nyklassiska ideal med breda gator och kvadratiska kvarter. Den som idag ställer sig på Eksjö torg och riktar blicken åt olika håll kan se stadshalvornas olika karaktärer.

Gamla stans ålderdomliga kvarter utforskas bäst till fots. Här kan man vandra över knaggliga kullerstensgator bland hus som blivit skeva av tidens tand. Bakom ålderstigna portar gömmer sig pittoreska innergårdar, som ibland hålls öppna för besökare. På Aschanska gården finns möjlighet att ta del av ett bevarat borgarhem från förra sekelskiftet och på hembygdsmuseet Fornminnesgården visas samlingar av verktyg, hantverk och inredning. Där skomakare, garvare och plåtslagare tidigare haft sina verksamheter finns idag pittoreska caféer och småbutiker.

Trästaden i Eksjö går bra att utforska på egen hand, men för den som vill få hjälp att läsa av de historiska spåren arrangeras stadsvandringar från Eksjö museum om sommaren. Audioguide finns också och runt om i staden står skyltar med kortfattad information. Några användbara länkar för besökaren finns i källförteckningen nedan.

Tryckta källor:

Harrison, Dick (2011), Upplev Sveriges historia. En guide till historiska upplevelser i hela landet, Bonnier Fakta

Otryckta källor:

https://jonkopingslansmuseum.se/se-och-gora/smultronstallen/eksjo/trastaden-eksjo/

https://www.visiteksjo.se/artikelarkiv/upplev/utforskadenunikatrastaden.5.1d2a7c7616342fe18ec2c38e.html

https://www.visitsmaland.se/sv/upplevelser/kultur-och-historia/besok-den-unika-trastaden-eksjo

Information har även inhämtats vid besök i Eksjö.

En reaktion på ”Kulturhistoriska sevärdheter, del 76: Eksjö trästad

  1. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s