Ett tack till alla som vårdat det kyrkliga kulturarvet i sommar

Under sommaren gjorde jag och min make en längre resa med bil i Sverige. Främst ville vi ta del av naturen i vårt lands nordliga delar, men vi passade också på att besöka ett antal kulturhistoriskt intressanta platser. Inte minst stannade vi vid ett flertal vackra och ålderstigna kyrkor.

Tillgängligheten i de olika kyrkorna varierade. Ibland möttes vi av låsta portar, larm och stängda grindar på ett sätt som förvånade oss, framför allt när det handlade om kyrkor som måste sägas vara av allmänt intresse. Men det fanns också kyrkor som välkomnade besökare och där engagerade människor på olika sätt mötte upp. På flera håll fanns arrangemang som vittnade om omsorg. Många av kyrkorna omgavs av välskötta kyrkogårdar med sådan ordning och blomsterprakt att de nästan liknade parkmiljöer. De allra flesta erbjöd små häften med information om kyrkans historia och några hade inspelad audioguide till hjälp för besökaren. Ibland fanns guider på plats för att berätta och svara på frågor. Inte minst fick vi i Kumla kyrkby en fin rundvisning av en kvinna med stor kärlek till Albertus Pictors vackra målningar. Där fick vi också ett föredömligt häfte, som presenterade alla kyrkor i Sala kommun. Det ska vi spara och använda oss av vid fler tillfällen.

I Frösö kyrka blev vi visade runt av en ung man med imponerande kunskaper om den lokala kyrkohistorien. Han delade med sig av sitt kunnande med stor berättarglädje, vilket gjorde vårt besök extra minnesvärt. Ett flertal andra kyrkor hölls öppna som ”vägkyrkor” med hjälp av av personer som vaktade och serverade kaffe.

Till alla er som under sommaren varit engagerade i att på olika sätt tillgängliggöra det kyrkliga kulturarvet vill jag nu rikta ett varmt tack. Tack för att ni gjorde det möjligt för oss ta del av den historia och de fantastiska skatter som ryms i våra många kyrkorum. Jag hoppas att ni fortsätter lika oförtröttligt och inspirerar fler till att göra samma sak. Ert arbete är viktigt i en tid då vårt kulturarv riskerar att glömmas och blekna bort på ett sådant sätt att vi tappar förståelsen för dess värde. Utan er hade ännu fler portar varit låsta och en ännu större del av vår historia undangömd. När allt fler kyrkor, av olika skäl, hålls stängda är ni en positiv kraft som verkar i motsatt riktning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s