Svenska sägner, del 9: Ållebergs ryttare

Ålleberg är ett flackt platåberg på Falbygden i Västergötland, sydost om Falköping. I forntiden betraktades berget som heligt, medan det idag främst är ett uppskattat rekreationsområde med vackra vandringsvägar. Utmed bergets fot bryter flera källor fram och vid nordspetsen bildar diabasen dramatiska stup med djupa sprickbildningar. Den ovanliga geologin har i århundraden satt människors fantasi i rörelse och berget omnämns i många lokala sägner. Inte minst sägs det vara hem åt trollkärringen Ålla, som ibland skapar dimma över bergsplatån när hon bykar sin tvätt. De mest kända av Ållebergssägnerna handlar emellertid om riddarna som sägs sova inne i berget, redo att vakna och dra ut i strid när ofärd hotar.

Legendfloran om Ållebergs ryttare går tillbaka till slaget vid Åsle 1389, då drottning Margaretas soldater drabbade samman med Albrekt av Mecklenburgs armé. Styrkorna möttes norr om Ålleberg och enligt sägnen stod Margareta uppe på bergets nordspets (”Ållebergs änne”) och bevakade slaget. När hon i djup förtvivlan insåg att hon var på väg att förlora dök tolv ståtliga ryttare plötsligt upp och ingrep i striden. Tack vare deras hjältemodiga insats vände slaget till seger för drottningen. Ryttarna försvann sedan obemärkt, utan att någon såg vart de tog vägen. Sägnen låter dock förklara att de dragit sig tillbaka till sin stora bergasal inne i Ålleberg. Där ligger de nu och sover, men vid fara kommer de att vakna för att försvara landet.

I en annan version av samma berättelse har ryttarna blivit flera tusen, men slumrar likväl i sin grottsal tillsammans med hästarna. Att de blivit så många ska enligt sägnen bero på att det i samband med slaget vid Åsle plötsligt ska ha börjat falla ovanligt stora snöflingor från himlen. Kanske var det drottning Margareta själv som på något vis framkallade snöovädret, för medan snön föll ska hon ha läst en ramsa som fick varje flinga att förvandlas till en riddare.

En annan sägen låter berätta att en bonde som en gång körde ett lass säd till marknaden i Falköping ska ha fått möjlighet att med egna ögon se de mytomspunna ryttarna. När han passerade Ållebergs änne trädde en man fram och bad att få köpa hela lasset. Det gick bonden med på, varpå mannen visade honom in i berget, där riddarna låg och sov i full stridsmundering. Hjälmarna och sköldarna lyste av renaste guld och hästarnas hovar var silverbeslagna. Så mycket prakt hade bonden aldrig förr sett och i ren häpenhet råkade han komma åt ett gyllene betsel, så att ett klingande ljud spred sig i salen. Riddarna vaknade då genast och frågade beredvilligt om det var dags. Mannen som köpt säden försäkrade dem att de lugnt kunde sova vidare, varpå de åter gick till ro.

Idag omnämns Ålleberg ibland som ”sägnernas berg” och den som sätter sig in i legenderna runt berget blir benägen att hålla med. Många är de berättelser som på ett fantasifullt sätt väver samman lokal historia och saga. Legenderna om bergets modiga riddarskara är dock tveklöst de populäraste och mest återberättade. De har skildrats i flera barnböcker och teaterföreställningar och konstnärinnan Åsa Gustavsson tillverkade under många år uppskattade keramikfigurer föreställande ryttarna. Den som idag besöker Ålleberg kan se riddarfigurer uppställda på bergssidan ovanför Hokällan, som en påminnelse om de berättelser som vuxit fram bland människorna i bergets närhet.

Fotnot: Bilden ovan visar utsikten från Ållebergs änne ut mot Åsle.

Tryckta källor:

Hofberg, Herman (1882), Svenska folksägner med teckningar av svenska konstnärer, Skoglunds förlag

Thaning, Olof (red. 1982), Sverigeboken, Det Bästa

Otryckta källor:

https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/besoksmal/naturreservat/alleberg.html

http://wadbring.com/historia/undersidor/falkoping.htm

https://www.svd.se/slaget-vid-asle-och-kung-byxlos

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85llebergs_ryttare

https://www.vastsverige.com/falkoping/produkter/allebergs-ryttare/

Information har även inhämtats vid besök på Ålleberg.

3 reaktioner på ”Svenska sägner, del 9: Ållebergs ryttare

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

  2. Pingback: Kulturhistoriska sevärdheter och upplevelser landskap för landskap | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s